Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki film

“Nomadland” najbolji na Filmskom festivalu u Veneciji

nomadland (1)

Festival u Veneciji prvi je umjetnički skup ove godine održan pred publikom uživo od početka pandemije koronavirusa

Američki film “Nomadland”, o zajednici ljudi koji u kombiju prelaze prostranstrva američkog zapada, dobio je Zlatnog lava za najbolji film na filmskom festivalu u Veneciji.

U ovom filmu, kineske rediteljke koji živi i radi u SAD Chloe Zhao, američka glumica Frances McDormand igra udovicu koja svoj kombi pretvara u mobilnu kućicu i kreće na put povremeno radeći sezonske poslove.

Žiri na čelu sa australijskom glumicom Cate Blanchett dodijelio je dva Srebrna lava filmovima “Novi poredak” meksičkog reditelja Michela Franca i japanskoj historijskoj drami “Žena špijuna” reditelja Kijošija Kurosave.

Festival u Veneciji prvi je umjetnički skup ove godine održan pred publikom uživo od početka pandemije koronavirusa.

U konkurenciji je bilo 18 filmova, među njima je i film bh. rediteljice Jasmile Žbanić – Kuda ideš, Aida. Film o genocidu u Srebrenici, prvi igrani film o ovoj velikoj i teškoj temi, na Mostri je imao svjetsku premijeru – i dobio je izvanredne kritike. Između ostalih, zapisano je da je bolno vješt, rediteljski superioran i glumački izbrušen. Film će u nedjelju biti prikazan u sklopu oficijelnog programa 45. Toronto film festivala.