Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozorišne igre bih

Na radionici glume najmlađi Jajca uče i o bh. istorijskim ličnostima

Foto: Fena

Voditeljica radionice, pozorišna i filmska glumica Adisa Zuberović, koja ima i dugogodišnje pedagoško iskustvo, kaže u razgovoru za Fenu da polaznici imaju priliku upoznati osnovne elemente glume i na koji način se gradi lik

Radionica glume i pokreta koja je pokrenuta prije tri godine kao jedan od programa Pozorišnih igara u Jajcu održava se i ove godine, a vode je Hasan Zahirović i Adisa Zuberović. Osmišljena je tako da se polaznici prije svega druže, ali i uče osnove pokreta, glasa te proširuju svoja znanja.

Po okončanju radionice polaznici izvedu performans. Prošle godine to je bila priča o Esmi sultaniji, a ove godine kroz glumu, pokret i razgovor mladi uče o Katarini Kosači Kotromanić.

Voditeljica radionice, pozorišna i filmska glumica Adisa Zuberović, koja ima i dugogodišnje pedagoško iskustvo, kaže u razgovoru za Fenu da polaznici imaju priliku upoznati osnovne elemente glume i na koji način se gradi lik.

Rad sa djecom daje rezultate

-Naravno, koliko je moguće u ovako kratkom vremenskom periodu naučiti ih tim stvarima iz te oblasti. Dio radionice posvećen je i pripremi performansa o Katarini Kosači, posljednjoj bosanskoj kraljici i samim tim ova radionica je i edukativna – kaže Zuberović.

Radionicu je prethodnih godina pokrenuo i vodio pedagog, glumac, dramaturg, teatrolog i prevodilac Hasan Zahirović. Ove godine on je član stručnog žirija Pozorišnih igara, ali i mentor radionice.

Kaže u razgovoru za Fenu da dosadašnji rad sa djecom u Jajcu daje rezultate.

-Vidi se da su slobodniji, već nas znaju i znaju da će biti taj nastup. Djeci je to vrlo bitno, jer znaju da će doći njihovi roditelji, prijatelji, pa se i više trude. Sada i bolje slušaju, jer su ranije zbog velike koncentracije da što bolje urade zadate zadatke bili malo kruti, kao da nisu slušali, dok su sada puno opušteniji i usvajaju sve što im kažemo. Adisa je ove godine uspjela da napravi zanimljive vježbe sa bespredmetnom radnjom, tako da smo to uključili u ovaj performans koji radimo – navodi Zahirović.

On je istaknuo naglašenu edukativnu crtu radionica, jer tokom rada na performansu djeca uče i o nekoj značajnoj istorijskoj ličnosti, koja je ostavila veliki trag u bh. povijesti.

-Uglavnom je to ličnost koja je doprinosila suživotu u zajednici. Ove godine Adisa se odlučila za Katarinu Kosaču i to bez nekih političkih indoktrinacija. Htjeli smo upravo tu njenu čežnju za domovinom staviti u prvi plan i da na taj način produbimo tu ljubav koju djeca imaju prema svojoj domovini, da ih osvijestimo kako smo bez domovine niko i ništa. Kraljica je imala svo bogatsko svijeta u Rimu, ali je bez Bosne i Hercegovine bila tužna – podvukao je Zahirović.

Sara Đukla ide u srednju školu i ovoj joj je druga godina kako dolazi na radionicu. Kaže da joj je ta aktivnost jako značajna jer voli glumu i da se izražava na taj način.

Gluma kao hobi

Iskustvo od ranije ima i Narcisa Durek, a njenoj sestri Jasmini ovo je prvi susret sa svijetom glume.

-Glumu sam prihvatila kao jednu vrstu hobija. To mi je nešto što volim da radim i u čemu uživam – naglašava Narcisa.

Glumu voli i Jasmina Durek koja navodi da na radionici ima dosta prijatelja.

-Mogu raditi zanimljive stvari kao što su pjevanje i gluma – rekla je ona.

Melina Kulenović drugu godinu dolazi na Radionicu glume. I za nju je ona važna jer se djeca druže, ali i stiču nova znanja.

-Ovdje se zabavljamo, kroz igru i glumimo i učimo – kaže Melina i dodaje da je o Kraljici Katarini do sada malo znala, ali se nada da će kroz rad na radionici saznati više.

Jedna od polaznica radionice je i Zinaida Zjajo koja kaže da najviše voli što radionica okupi puno djece, koja se druže i rade zajedno.