Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"pravda znači dokaz"

Na AJB DOC-u upriličena specijalna projekcija filma ‘Dokazi’ autora Atakana Kerkuklua

dokaz ajb doc
FOTO: Fena

Sve dokaze iz filma Anadolu Agency koristi u tužbi Južnoafrička Republika protiv Izraela, u kojoj ga optužuje za genocid

U okviru AJB DOC festivala danas je upriličena specijalna projekcija filma “Dokazi” autora Atakana Kerkuklua, nastalog u produkciji agencije Anadolija. Film istražuje izraelsko korištenje bijelog fosfora, oružja zabranjenog prema međunarodnom pravu.

Noć u Gazi u trenutku postaje dan. Nebo iznad palestinske enklave pretvara se u vatrenu kuglu čiji se dijelovi nasumično stropoštavaju na ratom uništeno područje, paleći sve što dotaknu. Zgrade, tlo, automobile… ljude. Sve je to evidentirano i dokumentirano u filmu “Dokazi”, u čijem je fokusu Gaza i sistematsko istrebljenje palestinskog stanovništva decenijama zarobljenog u najvećem logoru na otvorenom – Gazi.

Terenski producent Omer Faruk Tunc je nakon projekcije filma pojasnio da su fotoreporteri Anadolije u Gazi došli do ozbiljnih nalaza da su u regiji korištene fosforne bombe.

Tunc je rekao da su “Dokazi“ prvo objavljeni kao foto arhiva sa vizualnim detaljima i dokazima, a na temelju toga je počelo snimanje dokumentarca.

– Smatramo da su ‘Dokazi’ ključni za postizanje pravde, jer pravda znači dokaz – poručio je Tunc u izjavi za medije.

Film okuplja tim stručnjaka za ljudska prava, uključujući bivšeg izvršnog direktora Human Rights Watcha Kennetha Rotha, specijalnu izvjestiteljicu UN-a za okupirane palestinske teritorije Francescu Albanese i stručnjaka za međunarodno krivično i humanitarno pravo Tobyja Cadmana.

Grupa za ljudska prava HRW-a u filmu je konstatirala da je Gaza već dugo mjesto koje Izrael zasipa bombama s bijelim fosforom. Podsjeća da su u napadu na priobalnu enklavu 2008. godine, kada je ubijeno 1.133, a ranjeno 4.000 osoba, korištene stotine fosfornih bombi.

– Međunarodni zakon je jasan. Upotreba bijelog fosfora je zabranjena u područjima s visokom koncentracijom civila. Amnesty International i druge grupe za ljudska prava evidentirali su veliki broj zločina – kaže Aya Majzoub, zamjenica direktora Amnestyja za Bliski Istok i Sjevernu Afriku.

Prema riječima Kennetha Rotha, bivšeg izvršenog direktora HRW-a, teško je shvatiti zašto Izrael koristi tako užasno oružje u Gazi, jer je rane od njega veoma teško liječiti i preživjelim ostavlja užasne posljedice.

Washington Post i New York Times

I Washington Post i New York Times izvijestili su da je Izrael najmanje 200 puta koristio bombe od 907 kg, i to na području od svega 365 kvadratnih kilometara.

Zanimljivo svjedočenje ponudio je i Yehuda Shaul, bivši izraelski vojnik koji je, kako kaže, napustio službu kako bi se posvetio širenju istine o tome šta izraelska vojska radi.

– Kada sam shvatio da sam bio dio toga, šta sam radio i šta se događa, nisam mogao više šutjeti. Znam šta je bijeli fosfor. Kao vojnike su nas obučavali šta da radimo ako dođemo u kontakt s njim – da odrežemo inficirani dio tijela koji gori. To je užasno oružje – priča Shaul.

Okupacija nije stala niti jednog dana od 1947. godine, zaključuje Shaul, a “njihov cilj je jasan – spriječiti stvaranje Palestine”

Sve dokaze iz filma Anadolu Agency koristi u tužbi Južnoafrička Republika protiv Izraela, u kojoj ga optužuje za genocid.