Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šesto izdanje

Milić: Bratunački strip festival donosi obilje sadržaja, osnovni cilj je osnivanje škole stripa

bratunacki strip festival
Foto: Plakat

Jedan od osnovnih ciljeva Udruženja, pored održavanja Festivala, je i osnivanje bratunačke škole stripa koja bi radila cijele godine

Šesto izdanje “Bratunačkog strip festivala” bit će otvoreno večeras u zgradi Općine Bratunac prigodnom svečanošću, nakon čega će biti predstavljena izložba radova Zorana Mihailovića “Opet crtam”.

Programi Festivala bit će realizirani od 2.do 4. augusta na više lokacija, poput Opšine Bratunac, Trga u Bratuncu kao i Rajske plaže. Učestovat će gosti iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a Festival će publici ponuditi zanimljive sadržaje, među kojima su promocije najnovijih strip izdanja, panel diskusije o temi stripa, izložbe gostujućih autora, crtanje gostujući autora za posjetioce festivala, likovnih konkursa te radionica stripa za djecu.

Predsjednik Udruženja građana “Bratunački strip festival” Predrag Milić u izjavi za Fenu je kazao da je Festival osnovan 2018. godine kada je organizovana prva manifestacija te vrste pod nazivom “Salon stripa Bratunac 2018”.

-Manifestacija je nastala kao ideja organizatora da učini nešto lijepo za svoju lokalnu zajednicu, tako što će svoj hobi i interesovanje pretvoriti u nešto od značaja za lokalnu zajednicu. Pod tim nazivom manifesatcija se održavala do 2021. godine, kada smo upravo iz želje za konstantnim napredovanjem i usavršavanjem odlučili da je pomjerimo u ljetnji period i proširimo sadržaje na cijeli grad. Od tada manifestacija nosi naziv “Bratunački strip festival”, održava se uvijek prvi vikend u augustu a, kako bi nastavili kontinuitet manifestacije i povezali je sa prethodnim, zadržali smo numeraciju tako što smo samo nastavili na salon – kazao je Milić.

On naglašava da je, imajući u vidu okolnosti i trenutne trendove, kao i činjenicu da kulturna dešavanja nisu previše popularna naročito u malim sredinama kao što je Bratunac, trebalo dosta napora da se manifestacija održi a potom i razvije do nivoa na kome je ona sad.

-A u ovom trenutku pričamo o jednom od svega nekoliko strip festivala u regionu sa tradicijom dugom već šest godina. Bilo je teško u startu, prije svega što strip nije popularna umjetnost u današnje vrijeme. Da bi privukli ljude i učinili manifestaciju zanimljivom morali smo obezbijediti zanimljive goste i adekvatne sadržaje. Kako mi nismo pretjerano interesantna turistička lokacija, opet smo morali uložiti velike napore da najprije dovedemo goste na Festival a potom i da omasovimo događaj, ali evo uspijevamo. Godinama unazad, naš festival je posjetilo više od 30 najpopularnijih strip crtača, uglavnom iz naše zemlje i Srbije, a zbog njih i stotine ljubitelja stripa iz svih djelova regiona, i možemo slobodno reći da je Bratunac u vrijeme održavanja Festivala centar strip kulture u regionu -istaknuo je predsjednik Udruženja građana “Bratunački strip festival” Predrag Milić.

Jedan od osnovnih ciljeva Udruženja, pored održavanja Festivala, je i osnivanje bratunačke škole stripa koja bi radila cijele godine.

-Ove godine ćemo na Festivalu imati dvije zanimljive radionice za djecu na strip Festivalu. Jednu će održati Srđan Stamenković iz Kragujevca koji ima privatnu i veoma uspješnu školu stripa u nekoliko većih gradova u Srbiji, a drugu naši prijatelji iz Zeničke škole stripa koja je najstarija u BiH Kenan Halilović, Zdravko Cvjetković i Besir Maglić. Generalno cilj je da radimo lijepe stvari i promovišemo kulturu i umjetnost – podvukao je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja građana “Bratunački strip festival” Predrag Milić.