Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

producentica

Komemoracija Amiri Lekić: “Radila je mnogo više za druge nego za sebe”

amira-lekic

Redateljica Jasmila Žbanić naglašava energiju i ljubav kojom je Amira radila, te njen stav da je moguće filmom mijenjati stvari u društvu. Radila je, kaže, mnogo više za druge nego za sebe

Udruženje filmskih radnika BiH u suradnji sa producentskim kućama Deblokada i Pro.ba organiziralo je u Sarajevu komemorativnu sjednicu u povodu smrti producentice Amire Lekić, koja je preminula 16. februara u Woodstocku (Kanada) u 48. godini.

Iz Udruženja filmskih radnika ističu profesionalnost, pozitivnu energiju, toplinu i smisao za humor, kao osobine koje su krasile Amiru Lekić.

Redateljica Jasmila Žbanić naglašava energiju i ljubav kojom je Amira radila, te njen stav da je moguće filmom mijenjati stvari u društvu. Radila je, kaže, mnogo više za druge nego za sebe.

Producentica Amra Bakšić – Čamo iz produkcijeske kuće SCCA Pro.ba ponosna je zbog prilike za suradnju sa Amirom Lekić, istaknula onaj privatni i poslovni dio. Naglašava i količinu energije, strasti i ličnog morala koji su je vodili u poslu.

Amira Lekić rođena je 1975. u Woodstocku (Kanada). Diplomirala je na Univerzitetu u Windsoru, na međunarodnim odnosima. Od 1999. je živjela u Sarajevu, gdje je radila u međunarodnim razvojnim agencijama. U filmskoj kući Deblokada počela je raditi 2007. godine, kao izvršna producentica, između ostalih projekata, učestvuje i u produkciji filmova ‘Za one koji ne mogu da govore’ (2013) i ‘Otok ljubavi’ (2014) Jasmile Žbanić, te ‘Cure – život druge’ (2014) Andree Štake. Od 2015. godine radila je kao slobodna izvršna producentica i menadžerica produkcije, te sarađivala sa SCCA/Pro.ba na mnogobrojnim projektima, uključujući i film ‘Smrt u Sarajevu’ (2016) Danisa Tanovića, te film ‘Tabija’ (2021) Igora Drljače.

Radila je, sa producentskom kućom Deblokada, na filmu ‘Muškarci ne plaču’ (2017) Alena Drljevića, kao i sa ostalim produkcijama u regionu. Surađivala je sa brojnim domaćim i regionalnim rediteljima kao izvršna producentica na filmovima ‘Ne ostavljaj me’ (2017) Aide Begić, ‘Kameni govornici’ (2018) Igora Drljače i drugi. Također, Amira Lekić bila je izvršna producentica na igranoj seriji ‘Kotlina’ (2022.) kreatora Amre Bakšić Čamo i Danisa Tanovića. Amira je radila i na produkciji filma ‘Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za nagradu Oscar Američke filmske akademije za najbolji međunarodni film. Bila je dugogodišnja članica Udruženja filmskih radnika i članica EAVE mreže.

Komemoracija Amiri Lekić upriličena je u kinu Meeting Point, a prikazan je i prigodan film.