Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Jubilarna 75. sezona BNP-a počinje izvedbama predstave “Siročad”

sirocad bnp zenica
Foto: BNP Zenica

U nastavku mjeseca septembra, zeničku publiku očekuje bogat pozorišni sadržaj za djecu i odrasle u Bosanskom narodnom pozorištu, kao i otvaranje koncertne sezone

Jubilarna 75. sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica počinje dvjema izvedbama predstave „Siročad“ nastale prema tekstu Denissa Kellyja, u režiji Ivana Plazibata i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ova predstava će na matičnoj sceni Zeničkog pozorišta biti izvedena u srijedu, 11. septembra, u 20 sati. Ista predstava će biti izvedena dan kasnije, 12. septembra, u Konjicu u okviru 11. festivala glumca BiH.

Prema riječima Nedžme Čizmo „Predstavu ‘Siročad’, koju smo na osnovi istoimenog dramskog teksta inscenirali u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, žanrovski bismo mogli odrediti kao triler. Naime, napeta priča i radnja komada potiču pažnju gleodaoca do te mjere da ga sve vrijeme „drže“ intelektualno i emotivno involviranog u iščekivanje razrješenja. To, naravno, ni u kojem slučaju, nije svrha samo sebi – predstava ima snažnu poruku i prezentira društvenu refleksiju na tematiku kojom se bavi. Istovremeno, ona postavlja i pokušava odgovoriti na ova (i slična) pitanja: da li je porodica zaista osnovna ćelija društva?“

U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković. Scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić. Kompozitor predstave je Petar Bilbija, a izbor muzike potpisuje Ivan Plazibat. Lekturu potpisuje Merima Handanović.

U nastavku mjeseca septembra, zeničku publiku očekuje bogat pozorišni sadržaj za djecu i odrasle u Bosanskom narodnom pozorištu, kao i otvaranje koncertne sezone.