Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen program

Jazz Fest Sarajevo: Na otvorenju Makedonski nacionalni jazz orkestar i Rambo Amadeus

Foto: Maja Argakijeva

Festival u srijedu, 6. novembra, u Narodnom pozorištu otvara 18-člani Makedonski nacionalni jazz orkestar sa Rambom Amadeusom

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2024 bit će održan od 6. do 9. novembra a predstavit će umjetnike iz Sjedinjenih Država, Španije, Kube, Malija, Konga, Francuske, Austrije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Novog Zelanda.

Festival u srijedu, 6. novembra, u Narodnom pozorištu otvara 18-člani Makedonski nacionalni jazz orkestar sa Rambom Amadeusom, izvodeći Rambov popularni repertoar u novima aranžmanima za big bend, naredni dan nastupa kubanski pijanista i pjevač Roberto Fonseca sa svojim sedmočlanim ansamblom La Gran Diversión, dok će 8. novembra koncerte održati kvartet američkog trubača Thea Crokera te znameniti noise-rock trio američkog gitariste Marca Ribota, sa basistom Shahzadom Ismailyjem i bubnjarom Chesom Smithom.

Četvrtog dana festivala u Narodnom pozorištu nastupaju Braća Teofilović koji obilježavaju 30 godina svog muzičkog rada kao i sjajna “ženska super grupa” Les Amazones d'Afrique iz Malija i Konga.

Program Jazz Festa u Pozorištu mladih organizira dvije evropske premijere: koncerte američkog kontrabasiste Trevora Dunna i američko-novozelandskog kvarteta Titan to Tachyons, benda gitaristice Sally Gates. Bit će predstavljen i novi francuski trio Fakebooks, te ansambl Wanting Machine, saradnja austrijskih muzičara sa Amerikankom Pamelijom Stickney, jednom od najvažnijih instrumentalista i inovatora na instrumentu teremin, dok će svoj posljednji album predstaviti i Lana Kostić, bh. violončelistica i vokalistica poznata pod umjetničkim imenom Lakiko.

Jazz Fest Sarajevo 2024 ponovo pokreće i regionalni edukativni program za muzičare i studente muzike iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana. Voditelj programa je Damir Imamović, a predavači će biti muzičari i edukatori iz Amerike, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Belgije. Music Meeting će okupiti 30 polaznika koji će prisustvovati različitim predavanjima, masterclassima i radionicama, a na ovaj program moći će se prijaviti već naredne sedmice.

Online prodaja ulaznica počinje u ponedjeljak 23. septembra na zvaničnoj stranici festivala www.jazzfest.ba, dok će prodaja ulaznica u festivalskom box officeu biti organizirana od 31. oktobra.