Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marseille

Izložbu o naturizmu u francuskom muzeju posjetitelji mogu razgledati bez odjeće

izlozba nudizam
Foto: Screenshot/ YouTube

Neki su posjetitelji doživjeli veći kulturološki šok od drugih, a jedan par iz jugozapadne Engleske čudio se slobodnom odnosu prema izloženoj golotinji

Muzej u južnom francuskom gradu Marseilleu poziva posjetitelje da otkriju evropski odnos prema naturističkom načinu života prolazeći goli kroz njegove izložbene dvorane. Za potpuno odjevene i za gole, izložba u Muzeju civilizacija Evrope i Mediterana (Mucem), nastala u saradnji Centra Pompidou i pariškog Louvrea te Švicarske nacionalne knjižnice u Bernu, otvorena je do 9. decembra.

Jednom mjesečno posjetitelji izložbe mogu samo u cipelama i bez odjeće istražiti istoriju naturizma u Evropi. Čelnik francuske naturističke organizacije FFN Eric Stefanut rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da bi posjetitelji trebali nositi cipele iz predostrožnosti.

“Ne događa se svaki dan da u muzeju hodate goli”, rekla je Julie Guegnolle (38), koja je odlučila proslaviti rođendan u Mucemu na izložbi Naturistički rajevi. Ona i njen suprug Matthieu bili su među 80 posjetitelja koji su u naturističkom stilu prošetali oko 600 fotografija, slika, skulptura i drugih eksponata.

Neki posjetitelji su se iznenadili

Neki su posjetitelji doživjeli veći kulturološki šok od drugih, a jedan par iz jugozapadne Engleske čudio se slobodnom odnosu prema izloženoj golotinji.

Kieren Parker-Hall i Xander Parry izjavili su za AFP da su uživali u fantastičnim fotografijama, uključujući goli crno-bijeli portret Christiane Lecocq – pionirke francuskog naturizma koja je umrla u dobi od 103 godine.

Otkrivanje istorije naturizma dok su bili goli bilo je “prilika koja se pruža jednom u životu” za dvoje Britanaca, pogotovo jer su rekli da ta praksa nije široko prihvaćena u njihovoj domovini.

Naturistički pokret pojavio se u Švicarskoj i Njemačkoj u 19. stoljeću, rekao je za AFP Bruno Saurez, voditelj lokalnog udruženja naturista. Prva francuska naturistička grupa pojavila se u Provansi na jugoistoku zemlje 1930. godine prije nego što se proširila po cijeloj zemlji.