Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Livno

Izložba i koncert Gorana Sučića pod nazivom “Glazba u slici”

Foto: Fena

Izložbu koja je priređena u sklopu Livanjskoga kulturnog ljeta otvorio je gradonačelnik Darko Čondrić, izrazivši ponos na sve Livnjake koji svojim svestranim radom i djelima u Livnu i inozemstvu doprinose afirmaciji livanjskog kraja

U lapidariju Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno u srijedu je održan spoj glazbene i slikarske umjetnosti.

Zasluga je to dugodišnjeg profesora s Filozofskog fakulteta iz Splita, rodom iz Livna, znanstvenika, muzičkog pedagoga i skladatelja Gorana Sučića koji je u jednom događaju predstavio svoje dugogodišnje životno istraživanje, sinesteziju glazbene i slikarske umjetnosti.

Bila je to prigoda na kojoj su se okupili mnogi mladi, ali i iskusni glazbenici iz Livna, Hrvatske i Njemačke, svi podrijetlom iz Livna, kao i obitelj Sučić kako bi dali obol čovjeku koji je cijeli život posvetio umjetnosti i obrazovanju, rekli su iz Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno.

Bogat program

Goran Sučić tom je prigodom predstavio i multimedijsku monografiju pod nazivom ”Trilogijska mapa”.

Ravnateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica – Livno Dražena Džeko dodala je kako su takve prigode prilika da se istakne sav rad i talent ljudi ovoga kraja.

Uz prigodan koncert na kojemu su nastupili Ivan Brnadić, klarinet, Hana Novoselec, klavir, Andrija Novoselec, klarinet b., Mladen Novoselec, bas klarinet, Vanda Novoselec, violina, Marija Lara Konta, violoncello, mješoviti pjevački zbor „Duman“, Napredak Livno, pod voditeljstvom prof. Katarine Džeko i Marija Husar Rimac, priređena je i izložba pod znakovitim nazivom ”Glazba u slici”.

Naime, Goran Sučić cijeli svoj život nastoji objediniti dvije njemu najvažnije umjetnosti. Slikarstvu kao ”tihoj” poeziji dao je glas. Dugogodišnjim radom i zanesenim istraživanjem na poljima glazbe i vizualnoga postigao je ujedinjenu senzaciju, vizualno – auditivnu interpretaciju koja je uzajamno inspirirana, nadopunjena i isprepletena u začuđujući fenomen združenih osjeta.

O Sučićevom slikarstvu govorila je kustosica Željka Markov istaknuvši kako je autor po vokaciji prvenstveno glazbenik i skladatelj i kroz slikarstvo svaku notu pretvara u potez kista.

-Senzacije realnoga i unutarnjega svijeta transponira uz izrazitu vizualnu ritmičnost. Treba naglasiti da Sučić kroz svoju umjetnost prožima i zavičajni i mediteranski krajolik. Boja tako postaje Sučićevim simbolom i znakom prošlosti i sadašnjosti. Boja je ta zlatna žica između dvaju različitih svjetova koji su imali bitnu ulogu u formiranju njega kao umjetnika – kazala je Markov.

Uz koncert i izložbu, posjetitelji su imali priliku vidjeti i promociju filma ”Glazbom i slikom kroz Livno” u kojem je Sučić predstavio svoje slikarske početke nadahnut impresionizmom.

Recentna djela koja je Sučić predstavio na izložbi u Livnu su na tragu velikih umjetnika poput Vasilija Kandinskog, JuanaMiróa, Paula Klee-a, koji su također nadahnuti glazbom stvarali svoju umjetnost.

-Sučić tako već dugi niz godina sklada svoju polifoniju boja i tonaliteta i njihovih međusobnih tekstura nadahnut akcijskim slikarstvom i apstraktnim ekspresionizmom.
Gestualnom mrljom, žestinom boja, izlomljenim linijama ili pak organskim formama Sučić kreira suglasje koje iskazuje autorovu veliku energiju, razigranost i ushit. Iako nam se čini da su karakter i atmosfera najčešće allegro i fortissimo, Sučić nam donosi i svoje ‘tihe’, meditativne kompozicije. U duhu enformela, tražeći sklad u lirskoj apstrakciji, autor kao da nagovještava novo smirenije razdoblje s novim kontemplativnim vizurama – rekla je Markov.

Izložbu koja je priređena u sklopu Livanjskoga kulturnog ljeta otvorio je gradonačelnik Darko Čondrić, izrazivši ponos na sve Livnjake koji svojim svestranim radom i djelima u Livnu i inozemstvu doprinose afirmaciji livanjskog kraja.

Izložba ”Glazba u slici” bit će otvorena do 13. septembra 2024. godine.