Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Franjevački muzej i galerija

Izložba “Delmati: Snaga zajedništva” 23. oktobra u Livnu

delmati izlozba
Foto: Fena

Doprinos izložbi dali su i Arheološka franjevačka zbirka iz Sinja, Franjevačka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, Franjevačka zbirka u Imotskom te Sveučilište u Mostaru

Izložba “Delmati: Snaga zajedništva” upriličit će se 23. oktobra u 18 sati u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu.

Spomenuta izložba donosi priču o dugoj istoriji i životu praistorijskog plemena, Delmata, kazala je Sunčica Vlajić iz Muzeja Cetinske krajine iz Sinja.

“Izložba objedinjuje arheologiju i moderno doba, a ovisno o prostoru gdje se postavlja, u fokus se stavljaju različite njene cjeline, pa se tako u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno mogu očekivati i neki novi, dosad neprezentirani artefakti”, kazala je Vlajić.

Ističe da upravo iz tog razloga izložba postaje zanimljivija svakim novim otvaranjem i donosi neke nove spoznaje i nova iskustva svojim posjetiteljima.

Navodi da su na samoj izložbi sarađivali brojni naučnici i muzealci iz Muzeja Cetinske krajine – Sinj, Arheološkog muzeja u Splitu, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Muzeja grada Kaštela, Muzeja grada Šibenika, Zavičajnog muzeja u Imotskom, Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno te Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Doprinos izložbi dali su i Arheološka franjevačka zbirka iz Sinja, Franjevačka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, Franjevačka zbirka u Imotskom te Sveučilište u Mostaru.

Autori izložbe kustosi su navedenih muzeja koji su dvogodišnjim radom i trudom izložbu podigli na višu razinu, a oni su: Daria Domazet i Stipan Dilber (koordinatori izložbe za RH i BIH), Anđela Vrca, Anita Librenjak, Danijela Petričević Banović, Sanja Budić-Leto, Ante Jurčević, Ivan Šuta, Miroslav Katić, Marija Marić Baković, Ana Marić, Emil Podrug i Tino Tomas.

“U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica bit će izložena zanimljiva arheološka građa koja se dosad nalazila u čuvaonicama muzeja, uz prezentaciju praistorijskog doba putem digitalnih alata, kao što je virtuelna stvarnost unutar koje posjetitelj može prošetati delmatskim naseljima i steći nešto više informacija o životu praistorijskog čovjeka”, kazala je Vlajić.

Također će, po njenim riječima, biti prikazan animirani film ratovanja Rimljana i Delmata (Bruna Ercegovac) koji izložbu čini prilagođenom svim uzrastima.

“Unutar izložbe, osim arheoloških artefakata kao što je poznati delmatski nakit, nalaze se i primjeri kontinuiteta takvoga ukrašavanja i odijevanja koje je za potrebe izložbe izradio poznati hrvatski dizajner nakita Mladen Grubić”, spomenula je Vlajić.

Koliko je izložba slojevita, potvrđuje i činjenica da ima i muzičku podlogu koju je komponovao umjetnik Petar Radović s bendom Radagast.

Petar Radović ujedno je i autor prekrasnih likovnih elemenata čitave izložbe, a za prostornu koncepciju i dizajn zasluge preuzima etablirani dizajnerski dvojac Damir Gamulin i Antun Sevšek, dok je katalog i vizuelni identitet projekta izradio nagrađivani dizajner Stjepko Rošin.

Vlajić je dodala da će se za vrijeme izložbe i neposredno nakon otvaranja svi zainteresirani moći prijaviti i na vrlo zanimljive radionice izrade delmatskoga nakita.

Inače, kao dio opsežnog projekta ”Delmati: Snaga zajedništva”, finansiranog od strane Ministarstva kulture i medija RH te Splitsko-dalmatinske županije, uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta te Ministarstva prosvjete, kulture i sporta Kantona 10, izložba je svoj put započela u Franjevačkom muzeju Tomislavgrad u junu, a posjetitelji su imali priliku vidjeti je u iznimno važnoj muzejskoj ustanovi Bosne i Hercegovine – Zemaljskom muzeju BiH u augustu.