Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsko ljeto

Ines Pašić oduševila mostarsku publiku izvedbom predstave “Lutke Sapiens”

Foto: Fena

Predstava je premijerno izvedena u maju ove godine i to na Međunarodnom lutkarskom festivalu „Titirimundi“ u Španiji te je ovo prva izvedba pred mostarskom publikom

U okviru međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2024” sinoć je u Pozorištu lutaka u Mostaru odigrana predstava “Lutke Sapiens“ u režiji Ines Pašić.

-Riječ je o predstavi sa tjelesnim lutkama. To je jedna tehnika i scenski jezik koji sam zajedno sa mojim partnerom Ugom Suarezom razvila tokom ovih 40 godina bavljenja lutkarstvom. Taj jezik i stil lutkarstva je, mogla bih reći, danas jedan od najpopularnijih scenskih jezika. ‘Lutke Sapiens’ je predstava, ovaj put samo za odrasle, u kojoj ulazim malo više u one metafizičke dubine i mogla bih reći da istražujem te duboke zemlje naše podsvijesti, naše duhovne uslovljenosti te naše egzistencijalne i moralne krize. Ovo je jedna velika tema, ozbiljna, ali ljudsko biće je jedno tragikomično biće, tako da tu ima malo i osmijeha ali kroz suze, istakla je Pašić.

Predstava je premijerno izvedena u maju ove godine i to na Međunarodnom lutkarskom festivalu „Titirimundi“ u Španiji te je ovo prva izvedba pred mostarskom publikom.

-Jako sam uzbuđena, sretna i zahvalna da imam ovu mogućnost. Velika mi je čast, prvo da budem u ovoj pozorišnoj kući sa kojom imam vrlo emotivnu i duboku vezu, a s druge strane biti dio ‘Mostarskog ljeta’, osvježiti se malo sa idejama, susretima, kulturom i uživati u mostarskoj noći. Jako mi je drago što sam dio toga, naglasila je Pašić.

Umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Nedžad Maksumić izrazio je zadovoljstvo na ukazanoj prilici i mogućnosti da ugoste ovu istaknutu umjetnicu i njenu predstavu.

-Pašić je, inače, iz Mostara. U svijet lutkarstva i to, zaista, daleki svijet lutkarstva, otišla je krajem 80-tih godina. Sa svojim suprugom kroz ‘Pozorište Ugo i Ines’ obišla je cijeli svijet, bili su na svim kontinentima, igrali predstave za svu lutkarstvu publiku te osvojili bezbroj nagrada. Velika je sreća što je možemo ugostiti u njenom Mostaru, istakao je Maksumić.

Nakon izvedbe publika je imali priliku razgovarati sa umjetnicom o lutkama, predstavi, kao i o navedenoj tehnici i scenskom jeziku.

U okviru “Mostarskog ljeta“ danas će u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru biti odigrana predstava “Ne daj se generacijo“ autora Alena Muratovića, u režiji Maria Drmaća i Alena Muratovića, nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja Moje Pozorište, saopćili su organizatori.