Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Živimo balet"

Gostovanje vrhunskih kineskih plesača u Pozorištu mladih

pozoriste mladih sarajevo
Foto: Fena

Projekat koji se priprema više od godinu dana objedinit će niz umjetničkih programa iz oblasti umjetničke igre i klasične muzike, koji se pored Sarajeva, realizuje i u Beogradu i Podgorici

U organizaciji Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet” iz Sarajeva u saradnji i Institutom za umetničku igru iz Beograda u saradnji sa univerzitetima iz NR Kine, Shanghai Normal University i Jingdezhen Vocational University of Art u septembru će na sceni Pozorišta mladih biti organizovano gostovanje vrhunskih kineskih plesača iz nekoliko gradova NR Kine.

Projekat koji se priprema više od godinu dana, će objediniti niz umjetničkih programa iz oblasti umjetničke igre i klasične muzike, koji se pored Sarajeva, relaizuje i u Beogradu i Podgorici.

Pod nazivom „CIAO” što na kineskom jeziku znači “most” (桥) a na bosanskom i italijanskom – „zdravo“, 12. septembra, sa početkom u 20.00 časova na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu, održat će se Gala veče, u okviru kojeg će se publici predstaviti igrači koji po prvi put gostuju kod nas, a koji će zajedno sa igračima sa prostora Balkana, izvesti varijacije iz klasičnog baleta, tradicionalnog plesa, narodne igre i modernog plesa.

-Projekat koji se priprema više od godinu dana objedinit će niz umjetničkih programa iz oblasti umjetničke igre i klasične muzike, koji se pored Sarajeva, realizuje i u Beogradu i Podgorici, izjavila je Nataša Hajdarević ispred Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet”, koja je organizator ovog gostovanja i povezivanja sa kolegama iz regiona za Bosna i Hercegovinu.

Prvi put u Sarajevu publici će se predstaviti 25 odabranih igrača, koji su studenti Shanghai Normal Univerziteta i Jingdezhen Univerziteta za umetnost. Ova dva univerziteta, koja pored Šangajske akademije za ples, su najbrojnije ustanove po obrazovanju igrača, gde studenti pored klasičnog baleta i tradicionalnog plesa dobijaju priliku da svoja dalje obrazovanje nastave u Evropi ili drugim dijelovima svijeta.

Gostovanje vrhunskih umjetnika iz NR Kine koji sada prvi put dolaze u Bosnu i Hercegovinu se realizuje sa ciljem uspostavljanja kontinuirane saradnje Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet” i Instituta za umetničku igru iz Beograda kao i Šangaj Normal Univerziteta, navela je Nataša Hajdarević.

Program gostovanja umjetnika iz NR Kine će biti besplatan za publiku.