Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

festival mess

Glumice iz tri pozorišna komada na MESSpressu o predstavama i teatru danas

Foto: Fena

Izetbegović i Kordić-Kuret osvrnule su se i na aktuelnu sitiaciju u bh. teatrima. Izetbegović je kazala da je zadovoljna repertoarima koja pozorišta u Sarajevu nude, navodeći da pozorištne kuće postaju otvorenije za saradnju

Na trećem MESSpressu o teatru danas te predstavama u kojima igraju i koje će režirati govorile su glumice tri pozorišna komada s ovogodišnjeg programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Rad u pozorišnim komadima predstavile su glumica u predstavi “Malograđanska svadba” Bertola Brechta, u režiji Paola Magellija, Maja Izetbegović, glumica u predstavi “Stepski vuk” po istoimenom djelu Hermanna Hessea u režiji i dramatizaciji Tamare Kučinović, Jelena Kordić-Kuret te rediteljica Lajla Kaikčija zaslužna za rad na predstavi “Uhvati zeca” po romanu prinzate bh. književnice Lane Bastašić. Predstava će biti izvedena u okviru premijera Festival MESS.

Izetbegović i Kordić-Kuret osvrnule su se i na aktuelnu sitiaciju u bh. teatrima. Izetbegović je kazala da je zadovoljna repertoarima koja pozorišta u Sarajevu nude, navodeći da pozorištne kuće postaju otvorenije za saradnju. Istakla je da gostovanje glumaca van stalnih ansambala pozorišta dovodi do osvježenja i jedne nove energije.

Jelena Kordić-Kuret kazala je da njeno pozorište HNK Mostar nosi predznak “narodno” i da se očekuje da igraju klasični repetroar, ali da se u pozorištu pažnja pridaje i savremenom teatru.

Gororeći o radu na “Malograđanskoj svadbi Kamernog teatra 55”, Maja Izetbegović je istakla rad sa Magellijem koji je veliki poznavalac Brehta te koji svakom glumcu prilazi individualno.

Kada je riječ o predstavi “Stepski vuk” Hrvatskog narodnog kazališata u Mostaru, Jelena Kordić-Kuret istakla je da je rediteljici Tamari Kučinović koja inače radi na dječijim, lutkarskim predstavama, ovo prva dramska predstava koju režira te da je “pomješala” glumce lutkare i dramske glumce.

Lajla Kaikčija smatra da je izazov raditi na romanu Lane Bastašić “Uhvati zeca” koji je uveliko poznat i priznat.

-Imamo jedan već etabliran roman ispred sebe i samim tim to znači određenu odgovornost – kazala je Kaikčija istakavši da kad se čitaoci vežu za roman, postavljenje u drugom mediju može biti kao dvosjekli mač.

Rediteljica Lana Kaikčija kazala je da je Lana Bastašić autorskom timu i ansamblu predstave dala potpuno povjerenje da ostvare što su zamislili.

-Radi se o sjajnom književnom djelu i bila sam više nego sretna kad sam saznala da radimo predstavu, jer takvu priču vrijedi pokušati ispričati i drugim umjetničkim sredstvima, ovaj put pozorišnim. Pošto se u romanu stalno isprepliću prošlost i sadašnjost, te perspektive glavne junakinje kao djevojčice i odrasle žene, rediteljica je odlučila da različite glumice igraju likove u djetinjstvu i likove sada, što nam je otvorilo mogućnost i za scensko poigravanje sa perspektivama. “Uhvati zeca” je priča o odrastanju, prijateljstvu, ženama, porodici, ali i o Bosni i Hercegovini, specifična i univerzalna u isto vrijeme – rečeno je na press konferenciji.

Mess premijera predstave “Uhvati zeca” u okviru Scene MESS biće upriličena 13. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo.