Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grad kao atelje

Galerija na otvorenom: Mostar slavi umjetnost na 13. Street Arts Festivalu

Foto: Fena/ Arhiva

S obzirom na to da ove godine SAFMo eksperimentira s novim umjetničkim formama, posebno se ističe saradnja s autorom Stefanom Buschom iz Berlina, umjetničkog imena Infra koji svoje apstraktne paterne kreira na kombiju Centra za djecu i mlade Los Rosales

Mostarske ulice postale su otvoreni atelijer početkom 13. izdanja Street Arts Festivala Mostar (SAFMo) koji je okupio umjetnike iz BiH, regije i svijeta različitih stilova i tehnika koji stvaraju svoje radove na atraktivnim gradskim lokacijama, a koji će trajati do 1. septembra.

Jedna od lokacija je i Šantićeva ulica, prepoznata kao galerija murala gdje iz godine u godinu nastaju impozantna umjetnička djela koja plijene pažnju šire javnosti, priopćeno je iz SAFMo-a.

“Šantićeva je srce našeg festivala, te kao takva nezaobilazna lokacija našeg progresa gdje se iz godine u godinu nadopunjavaju radovi autora koji su značajni na svjetskoj umjetničkoj sceni. Zahvalni smo što smo ove godine uspjeli ugostiti Lonca iz Hrvatske i Erre iz Kolumbije koji će obogatiti ovu galeriju na otvorenom”, ističu organizatori.

Festivalska energija i boje se šire i u druge dijelove grada tako da je naselje Centar 2 bilo u fokusu događanja s obzirom da je tu oslikan rad pionirke grafita iz New Yorka Lady Pink s kojom je također održan i “Artist Talk” program.

S obzirom na to da ove godine SAFMo eksperimentira s novim umjetničkim formama, posebno se ističe saradnja s autorom Stefanom Buschom iz Berlina, umjetničkog imena Infra koji svoje apstraktne paterne kreira na kombiju Centra za djecu i mlade Los Rosales.

“Ovo mi je najdraža saradnja ove godine i sretan sam što će moj rad uljepšati svakodnevnicu korisnicima ovog centra”, kazao je umjetnik.

Pored navedenih imena značajan dio ovogodišnje produkcije su intervencije umjetnika Berni Puiga iz Španije i Szymana iz Poljske, a tu je također i mlada konceptualna umjetnica iz Banje Luke Milena Ivić. Svaka festivalska godina je posebna, a ova je pogotovo drugačija zbog novih pristupa, drugačijih formi i vizualnih rješenja gdje ne nedostaje kritičkog propitivanja i različitih likovnih rješenja.

“Omladinska snaga ovogodišnjeg festivala bit će istaknuta na Masterclass programu Telemach Fondacije gdje će učestvovati mladi iz Mostara i drugih gradova BiH i oslikavali zajednički rad u Parku Zrinjevac uz mentorstvo kolektiva Atelje Šoln iz Beograda”, naglašavaju iz SAFMo tima.

Organizatori su se potrudili da SAFMo ima prateći OFF program i pozivaju sve zainteresirane da posjete bazu festivala, Udruženje Rezon, gdje će se narednih dana održavati izložba “Only Art by Szyman” i muzički program.

SAFMo 2024. realizira se uz podršku ambasade u BiH: SAD, Španije, Njemačke, Brazila, te Kvinna till Kvinna i Telemach Fondacije, Grada Mostara, Turističke zajednice Grada Mostara, OESS-a i brojnih drugih prijatelja, donatora i sponzora.