Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klasična muzika

Festival “Glazba na kamenu” od 6. do 8. septembra u Grudama i Širokom Brijegu

glazba na kamenu
Foto: Plakat

Druga večer, 7. septembra, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu s početkom u 20 sati, bit će posvećena liku i djelu slavnog poljskog kompozitora Fryderyka Chopina

Drugo izdanje Festivala klasične muzike ”Glazba na kamenu” održat će se od 6. do 8. septembra u Grudama i Širokom Brijegu. Festival je posvećen približavanju bogatstva klasične muzike publici svih generacija, kombinira djela renomiranih kompozirtora s autentičnim ambijentom hercegovačkog kraja.

Prva festivalska večer, 6. septembra, pod nazivom „Mozaik 1/3/5” održat će se u crkvi svete Katarine u Grudama s početkom u 20 sati, gdje će se izvesti djela Borisa Papandopula, Arama Hačaturjana i Dmitrija Šostakoviča u interpretaciji vrhunskih muzičara, uključujući violiniste Marca Grazianija i Marina Marasa, violinisticu Luciju Brnadić, violončelista Smiljana Mrčelu i pijanista Božidara Vlašića.

, a klavirskim recitalom „Hommage à Chopin“ mladog poljsko-francuskog pijaniste Jana Jakuba Zielińskog, bit će predstavljena odabrana djela velikog kompozitora.

Završnu večer, 8. septembra, obilježit će nastup Gudačkog komornog orkestra „Takt“ pod dirkgentskom palicom maestra Igora Tatarevića, uz solisticu Evu Šulić Brajčić, u programu koji uključuje renomirana orkestralna djela Pjotra Iljiča Čajkovskog i Astora Piazzolle. Koncert će se održati u crkvi Katarine u Grudama s početkom u 20 sati.

Organizator spomenutog festivala je Udruženja muzičkih umjetnika „Takt“, a odvija se pod pokroviteljstvom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i Ambasade Republike Poljske u Bosni i Hercegovini te uz podršku Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona, Općine Grude, Grada Širokog Brijega i privrednika, saopćili su organizatori.