Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjetnik i pisac

Džino: Čitanje knjiga je na nivou književnog kulta, a možda preraste i u književnu religiju

sasa dzino
Foto: Fena

Od 2017. do 2024. godine napisao je osam knjiga

Umjetnik, književnik Saša Džino, svakodnevno izlaže svoje knjige ispred svog matičnog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Pažnju prolaznika privlače naslovi: Srce od plastike, Mrtvačke mrlje, Gasulhana, Šejtanov goblen, Fildžan pun opskurnosti, Električni okean, U čarobnjakovim šeširima, Kapi kiše u sarajevskoj lokvi.

Rođen je u Sarajevu, tu je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti UNSA, smjer Grafika. Kaže da je uvijek bio u Sarajevu i ostat će u Sarajevu jer „nekako sam teritorijalna životinja“.

Pisanje knjiga, dodaje, posebno u maloj državi, je čisto ludilo. Ne donosi profit i čak je nemoguće živjeti od toga.

-Ali, ja ovo radim samo zato što toliko volim knjige, strast je prejaka da se bavim ičim drugim – ističe on u izjavi za Fenu.

Posljednjih godina povećan je broj ljubitelja knjiga, a primjećuje i da je njegova publika veća, vole čitati njegove knjige.

-Za sada, to je na nivou jednog književnog kulta, a možda preraste i u književnu religiju – navodi on.

Od 2017. do 2024. godine napisao je osam knjiga. U knjizi “Kapi kiše u sarajevskoj lokvi”, Džino propituje da li postoji sudbina, ili je to slobodna volja, odnosno, dali čovjek uopšte posjeduje slobodnu volju ako su tolike sile različitih sudbina ukrštene u jednu cjelinu.

Glavni lik u priči je Sarajevo, on taj grad gleda kroz više slojeva društva i kroz mnogo likova i karaktera.

-Poenta priče je kako ljudske sudbine utiču jedna na drugu, kako radnje jedne osobe utiču na život druge, a da se te dvije osobe zapravo nisu ni srele – pojašnjava.

Sa svim tim brdima oko sebe Sarajevo je kao rupa u zemlji i kad kiše padaju u njoj nastane lokva, a svaka kap kiše je jedna priča i te priče se sjedine u veliku lokvu priča.

Prva kap kiše je priča o Ajdinu, navijaču Želje, druga kap je Sunčica, gejmerka koja radi u trafici. Onda pada jedna kap za drugom i među njima padne priča o majci i kćerci, čistačicama koje čiste stanove i pri tome kradu. “Kap po kap i napunila se lokva mutna od PTSP-a”.

-Njihove ukrštene sudbine tvore jednu veliku sarajevsku priču – zaključuje Džino.

Poručuje da će nastaviti sa pisanjem knjiga, uprkos poteškoćama koje ima sa izdavanjem, jer je to, kako kaže, smisao njegova postojanja, bivstvovanja.