Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

široki brijeg

Dvadeset dokumentaraca u konkurenciji 25. Mediteran Film Festivala

Foto: MFF

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, „Grand Prix festivala“ i „Best Short“ za najbolji kratki film, dok će treću nagradu svojim glasovima dodijeliti publika festivala

Dvadeset dokumentarnih filmova – deset dugometražnih i deset kratkih, po izboru selektora Zdravka Mustaća, naći će se u natjecateljskom programu jubilarnog izdanja Mediteran Film Festivala (MFF) koji će bit održan u Širokom Brijegu od 8. do 12. oktobra.

Od dvadesetih izabranih neki će svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, a u ovom programu bit će prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim svjetskim filmskim festivalima, priopćili su organizatori MFF-a.

-Opet nam se nudi hrpa istraživačkih i tankoćutnih formi ispovijedanja filmskih junaka u okvirima njima bliskih rukopisa. Prate naši filmaši recentna događanja. Hodaju po cesti svakodnevice. Prate burne događaje oko nas. Ulaze u utrobu ratovanja, agresija, sukoba i destrukcija. Ulaze filmaši u svakovrsne političke i socijalne devijacije. Donose nam na dlanu svoja poimanja neuhvatljive filmske pravde, istaknuo je festivalski selektor.

Mustać navodi kako u ovogodišnjem programu u konkurenciji, među ostalim, filmaši uzimaju i povijesna previranja, pa ih lagano spajaju sa sadašnjošću stvarajući na nebeskim platnima sliku jedne neprekinute niti tragedije i pesimizma.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, „Grand Prix festivala“ i „Best Short“ za najbolji kratki film, dok će treću nagradu svojim glasovima dodijeliti publika festivala.

Mediteran Film Festival će dodjeljivati i nagradu „Best Camera“, kojoj će biti pokrovitelj Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH, te će one najbolje birati članovi asocijacije.