Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kulturna manifestacija

Do kraja “Mostarskog ljeta” još nekoliko interesantnih sadržaja

stari most mostar
Foto: Fena/ Arhiva

Zatvaranje ovogodišnje međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto” bit će upriličeno u nedjelju, 11.08., u 21 sat i to koncertom Narodnog orkestra Mostar

Posljednja sedmica međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2024“ publici donosi još nekoliko interesantnih i raznolikih kulturnih sadržaja.

Večeras u 19:30 sati u Narodnoj biblioteci Mostar bit će upriličeno književno veče sa Edinom Urjanom Kukavicom.

Nakon toga, u 21 sati, na trgu Musala, bit će održana Večer folklora i modernog plesa „Zaigrajmo kroz vrijeme“.

Gledaoci će imati priliku vidjeti širok spektar plesnih stilova, od tradicionalnih folklornih plesova koji prikazuju kulturnu baštinu do savremenih plesnih koreografija koje odražavaju aktuelne plesne trendove. Na koncertu će se predstaviti Plesni studio Mo Stars, kulturno umjetnička društva sa područja grada Mostara: KUD Blagaj, KUD Podveležje i KUD Bijelo Polje te gosti iz inostranstva: Narodno plesno društvo Bursa iz Turske, Grupa Boroka iz Rumunije i KUD Goce Markosku iz Makedonije.

U utorak, 06.08., u Centru za kulturu Mostar, bit će upriličena izložba plakata: “Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNK/Ž (1955-1965)” sa početkom u 20 sati.

Izložba daje na uvid umjetnički, grafički, društveni, socijalni i historijski prikaz djelovanja institucija na području Hercegovine sredinom prošlog stoljeća. U tom kontekstu izložbom se pokazuje nastojanje Arhiva da iz svoje bogate Zbirke originalnih plakata široj javnosti prezentira društveni angažman institucija kulture. U svakom slučaju je zanimljiv prikaz i podsjetnik na proteklo vrijeme.

Promocija zbirke pjesama „Postajući sve što jesam“ autorice Sanele Kuko bit će održana u Narodnoj biblioteci Mostar (odjeljenje Luka) u srijedu, 07.08., sa početkom u 19:30 sati.

Zbirka pjesama „Postajući sve što jesam“ Sanele Kuko istupajući apelativno i imperativno, ne samo prema sebi, već i prema drugima potvrđuje puteve rasta i razvoja kroz pjesmu. Lirski izraz ove zbirke nastaje osluškivanjem nataloženih senzacija, saznanja, snova, spoznatih istina obogaćujući novi izraz ne samo idejno nego i kontekstualiziranjem pjesme u komunikaciju s onim što se utisnulo kao čitalačko iskustvo motivirajući je na dalje kreativno otkrivanje kako sebe, tako i svih onih koji se upute prema njoj kao čitaoci i sagovornici.

Zatvaranje ovogodišnje međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto” bit će upriličeno u nedjelju, 11.08., u 21 sat i to koncertom Narodnog orkestra Mostar.

Udruženje građana “Narodni orkestar” Mostar osnovano je 2021. godine sa ciljem očuvanja i njegovanja narodne i tradicionalne muzike ovih prostora. Članovi udruženja su istaknuti muzičari i pjevači grada Mostara i okoline.

Organizatori manifestacije „Mostarsko ljeto“ su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Pokrovitelji manifestacije su Grad Mostar, Skupština HNK, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK a sponzor je kompanija BH Telecom.