Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podrška teatru

Direktori bh. pozorišta zatražili podršku za održavanje Pozorišnih igara u Jajcu

Foto: Fena/Arhiv

Napominju da Pozorišne igre u Jajcu daju još malo preostalog svjetla u bosanskohercegovačkom teatru

Direktori bh. pozorišta u zajedničkom pismu upućenom Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH zatražili su podršku za održavanje Pozorišnih/kazališnih igara u Jajcu.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, direktor Kamernog teatara 55 Senad Alihodžić, direktorica SARTR-a Maja Burazerović, direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić, umjetnički direktor East West Centra Sarajevo Haris Pašović, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić te direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić u pismu podsjećaju da su Pozorišne/Kazališne igre u Jajcu jedini festival bosanskohercegovačkog teatra i da se održavaju 43. put ove godine.

Najkvalitetnija festivalska ostvarenja

Tokom festivala, kako dodaju, publika ima priliku pogledati najkvalitetnija teatarska ostvarenja u prethodnoj sezoni domaćih teatarskih kuća. Napominju da su igre oduvijek bile mjesto stvaranja, susreta, dijaloga, komunikacije, ideja, novih projekata kojima je teatar zajednički nazivnik, ali uključuje i podrazumijeva i druge umjetničke discipline, odnosno istovremeno promovira književnost, likovnu i muzičku umjetnost, te kulturno-povijesnu baštinu.

-Federalno ministarstvo za kulturu i sport, a ni Ministarstvo civilnih poslova BiH u ovoj godini nisu izdvojili niti jednu KM za održavanje tog festivala. Skoro cjelokupan teret je na Opštini Jajce, a Srednjobosanski kanton pomaže koliko je u mogućnosti, mada u maloj mjeri. Umjetnici iz BiH rado dolaze na taj izvanredni festival i bila bi nezamisliva šteta za kulturu ako bi se ovaj festival ugasio. Bez podrške Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, nažalost to će se i dogoditi – ističe se u pismu.

Napominju da Pozorišne igre u Jajcu daju još malo preostalog svjetla u bosanskohercegovačkom teatru.

-Zahtijevamo da zbog kontinuiteta vrijednosti festivala, velikog značaja za bh. umjetnike, kao i promocije najstarijeg pozorišnog festivala koji njeguje pozorišnu djelatnost u Jajcu, Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH adekvatno podrže Pozorišne/Kazališne igre Jajce i omoguće redovno finansiranje jedne od najvažnijih kulturnih institucija u BiH – navodi se u zajedničkom pismu direktora bh. pozorišta upućenom Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH, saopćeno je iz SARTR-a.