Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

doprinos filmskoj umjetnosti

Čuvenom reditelju i scenaristi Paulu Schraderu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Paul Schrader predsjednik je žirija Takmičarskog programa – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, američkom reditelju i scenaristi Paulu Schraderu uručeno je Počasno Srce Sarajeva. Svečanost je upriličena u Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje je potom uslijedila specijalna gala projekcija njegovog filma „Oh, Kanada“.

-U ovom trenutku u životu najviše putujem širom svijeta. Ili što me neko plati da dođem ili iz razloga zbog kojeg sam ovdje u Sarajevu, jer nikada prije nisam bio. Ovdje sam sa vama prvi put i jako mi je lijepo, izjavio je Schrader.

Predsjednik žirija

Paul Schrader predsjednik je žirija Takmičarskog programa – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala. Počasno Srce Sarajeva dobio je na 28. Sarajevo Film Festivalu, kada je zbog zdravstvenih razloga bio spriječen doći u Sarajevo.

Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu „Transcendentni stil na filmu“. Naknadno je pristupio AFI-u. Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, “Taksist”, osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, “Blue Collar”, režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao “Hardcore”, “Američki žigolo”, “Ljudi mačke”, “Mishima” i “Grad zločina”.

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij za film “Prvi reformirani”, koji je i režirao. “Kockar”, film za koji je napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.