Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srebrenica

Članovi KUD-a “Vaso Jovanović“ nastupaju na festivalu u Grazu

Foto: Fena

Predsjednik KUD-a “Vaso Jovanović” Nermin Alivuković prije polaska za Graz kazao je da zbog pandemije korona virusa tri godine nisu nigdje putovali te da će ovo biti prilika za njihov ponovni izlazak na scenu

Ove godine Kulturno – umjetničko društvo “Vaso Jovanović” iz Srebrenice 1. i 2. jula će nastupiti u Austriji na festivalu koji je posvećen njegovanju kulture i tradicije naroda Bosne i Hercegovine, a koji organizuje KUD “Kulin ban” iz Graza.

Predsjednik KUD-a “Vaso Jovanović” Nermin Alivuković prije polaska za Graz kazao je da zbog pandemije korona virusa tri godine nisu nigdje putovali te da će ovo biti prilika za njihov ponovni izlazak na scenu.

– Večeras putujemo u Graz, i u naredna dva dana ćemo imati nastup. Pored nas su tu KUD-ovi iz drugih mjesta naše zemlje. Tu su naši prijatelji iz Gračanice, Fojnice, Cazina i drugih mjesta i zajedno sa KUD-ovima koji su osnovani u Austriji ćemo nastupiti na festivalu. Na tom festivalu će se uglavnom predstaviti igre i tradicija naroda Bosne i Hercegovine. Biće ovo prvi nastup našeg KUD-a u EU, ako izuzmemo nastup 2013. na godišnjem koncertu KUD-a “Sevdah” – kazao je Alivuković.

On se nada da će u narednom periodu biti još nastupa van granica Bosne i Hercegovine.

Prijatelji u Turskoj

– Imamo prijatelje u Turskoj u našoj bratskoj općini Beykoz i nekoliko godina smo nastupali na Festivalu djeteta koji se održava u Turskoj. Nadam se da ćemo naredne godine posjetiti i taj festival, ali i neka druga mjesta. Naravno, u proteklom periodu je bilo nastupa u našoj zemlji, a svakako će ih biti još. Svakako nam je bitno da naši članovi upoznaju i druže se sa svojim vršnjacima iz naše zemlje, ali i dijaspore obzirom da se tu radi uglavnom o djeci i mladima – kaže Alivuković.

Zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić ispratio je članove srebreničkog KUD-a i poželio im sreću. Fejzić je istakao da KUD “Vaso Jovanović” ima veliki značaj za Srebrenicu, njegovanje i čuvanje kulture i tradicije.

KUD “Vaso Jovanović” je osnovan 1946. godine u Srebrenici i više od sedam decenija okuplja generacije Srebreničana i na taj način njeguje kulturu i tradiciju svih naroda u tom gradu.

KUD “Vaso Jovanović” je najstarije i najuspješnije multietničko društvo u istočnom dijelu BiH. Njegovi članovi su djeca i bošnjačke i srpske nacionalnosti, a igraju igre iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i zemalja regije.