Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Graffiti jam“

Četvrti FASADA Festival počinje 7. septembra, okupit će 36 grafitera iz regiona i Evrope

fasada
FOTO: Fena

Festival FASADA će se do 14. septembra održavati na različitim lokacijama: Zetri, na Bistriku, u Radićevoj ulici, te galeriji Manifesto

Četvrto izdanje FASADA Festivala bit će otvoreno 7. septembra cjelodnevnim događajem pod nazivom „Graffiti jam“, koji spaja umjetnost graffita i muzike.

Ove godine za muziku će se pobrinuti lokalni hip-hop i rap izvođači: Ryker Fejzaklija, Black Beriz i Loš Sin, te dj-evi Nyca, Merakoon i Billain.

Osnivač i direktor Festivala Benjamin Čengić je na konferenciji za medije predstavio program Festivala, te naglasio da će najveći graffiti jam do sada okupiti 36 grafitera iz regiona i Evrope, a posebno mjesto ovaj put rezervisano je za lokalne umjetnice.

– Zainteresirani će imati priliku da svjedoče nastanku radova koje potpisuju: Yakuza, Cesta, Zmaja, Enndo, Chez, Sarme, Thisone, Tizer, Nush, Simian, Switsch, Sako, Blamer i drugi – kazao je on..

Također je tim FASADE pripremio i poseban zid za crtanje i za sve one koji do sada nikada nisu imali priliku da se okušaju u umjetnosti graffita. Uz mentorsku podršku svi zainteresirani će imati priliku, da ostave svoj trag sprejem.

– FASADA Festival posebnu pažnju posvećuje povezivanju, zbog čega je bio jednim od inicijatora osnivanja regionalne mreže Balkan Street Art Network, koja ove godine dodjeljuje prvu nagradu za doprinos razvoju ulične umjetnosti na području Balkana. Dodjela Nagrade za životno djelo i Nagrade za doprinos razvoju ženske scene ulične umjetnosti bit će upriličena na Graffiti jamu – naglasio je Čengić. 

Šest novih murala velikih dimenzija

Osim Graffiti jama, FASADA donosi i šest novih murala velikih dimenzija koje će staro sarajevsko naselje Bistrik pretvoriti u još jednu galeriju na otvorenom. Muralisti koji će ostaviti svoj potpis u „bistričkoj galeriji na otvorenom“ su svjetski poznati slikar iz Španije Sebas Velasco, peruanski umjetnik Luis Lozada, talijanska slikarica Nulo, nizozemska slikarica Maria, portugalski umjetnik Virus, te britanski umjetnik CBIoxx. Murali koje će staro stambeno naselje pretvoriti u turističku atrakciju, a lokalnom stanovništvu uljepšati svakodnevnicu, predstavit će različite pristupe ovoj umjetnosti – od hipperrealizma do apstrakcije.

Kao i svake godine, FASADA Festival pod motom „obrazujemo, slikamo, mijenjamo i povezujemo“ nudi umjetnički, ali i obrazovni i diskurzivni program.

Tako će umjetnički program osim graffiti jama i oslikavanja šest murala svim zainteresiranima ponuditi izložbu u Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto. Obrazovni program donosi radionicu posvećenu tehnikama zidnog slikarstva pod nazivom „Paleta, površina, omjer = mural“, a diskurzivni program filmsku projekciju, razgovore s umjetnicima i streeet art turu.

Realizaciju FASADA Festivala podržali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo kulture i sporta, ambasade Španije i Kraljevine Nizozemske te Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Po riječima pomoćnice ministra za kulturu i sport KS Lejle Mujkić, podrška FASADA Festivalu je kontinuirana jer predstavlja značajnu platformu koja ne samo da pruža priliku mladim umjetnicima, već doprinosi kulturnom razvoju i obogaćuje umjetničku scenu Sarajeva.  

Festival će se do 14. septembra održavati na različitim lokacijama: Zetri, na Bistriku, u Radićevoj ulici, te galeriji Manifesto.