Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni festival

Bogatstvo bh. i svjetske folklorne tradicije prikazano na “Konjičkoj sehari”

konjicka sehara
Foto: Grad Konjic

Nije mala stvar imati festival koji traje već 24 godine, kaže Ćatić

Međunarodni festival folklornog stvaralaštva “Konjička sehara”, na kojem je nastupilo 20 društava iz osam zemalja, održan je u Konjicu u organizaciji Kuturno-umjetničkog društva (KUD) Preporod Konjic.

“Konjička sehara”, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Konjica, u sklopu manifestacije “Konjičko ljeto” i Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH” i ove je godine privukla veliki broj ljubitelja tradicionalnih igara i plesova, među kojima je bio i značajan broj gostiju iz raznih krajeva svijeta, saopćeno je iz Grada Konjica.

Posjetitelji ovog kulturnog događaja mogli su uživati u koreografijama, nastupima i tradicionalnim nošnjama društava iz BiH, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Mađarske i Poljske koji su se predstavili na ulicama Konjica i Partizanovom igralištu koje je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta.

“Svake godine nastojimo Konjičanima i gostima ovog grada ponuditi kvalitetne zabavne, kulturne i sportske sadržaje koji će im uljepšati ljetne dane i večeri u Konjicu. Nakon niza sportskih natjecanja, koncerata, promocija, projekcija filmova tokom ovogodišnjeg ‘Konjičkog ljeta’ i Dana dijaspore, sinoć smo zajedno svjedočili bogatstvu tradicije i značaju njenog očuvanja. Nije mala stvar imati festival koji traje već 24 godine, koji je prepoznat kako od učesnika tako i od posjetitelja kao nešto vrijedno, zanimljivo i privlačno. Sretni smo što ovakvi sadržaji privuku više hiljada ljudi u naš grad i nadamo se da će tako biti i na narednom događaju ‘Konjičkog ljeta’, koncertu Dženana Lončarevića koji je zakazan za 22. augusta”, kazao je gradonačelnik Osman Ćatić.

Sretan zbog uspješno organizirane još jedne “Konjičke sehare” direktor festivala Amer Ćukas naglasio je da bez kontinuirane podrške Gradske uprave ovaj festival ne bi bio jedan od najznačajnijih u BiH.

“Odavno nismo bili u Konjicu u vrijeme održavanja ‘Konjičke sehare’, iznenađeni smo posjetom i atmosferom u gradu. Šetajući ulicama u vrijeme defilea, čini se da uživaju svi i veliki i mali”, kazao je Harun Smajić koji živi u Italiji i trenutno je u Konjicu odakle su njegovi korijeni.

Poručujući kako i naredne godine žele biti u Konjicu, sudionici programa iz Hrvatske, koji redovno nastupaju, kazali su kako je svake godine za njih “Konjička sehara” novi doživljaj jer imaju priliku upoznati nove mlade koji vole iste stvari, baštine kulturu i tradiciju svojih zemalja i tako šire prijateljstva.

Uz brojne skupine iz BiH i svijeta ovom prilikom posjetitelja se tradicionalnim igrama predstavio podmladak KUD Preporod Konjic koji broji preko 100 članova.