Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. film “Ludwig von Sarajevo” osvojio nagradu u Beogradu

Ludwig von Sarajevo

Bosanskohercegovački film “Ludwig von Sarajevo” osvojio je treću nagradu na filmskom festivalu “Human district” u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o kratkom igranom filmu režisera Reshada Strika, za koji je scenarij napisao novinar, književnik i scenarist Edin Krehić. Glavne uloge tumače Šerif Aljić, Admir Šehović i Ajdin Hasanić.

Film je do sada prikazan na filmskim festivalima u Beču, Istanbulu te Sarajevo Film Festivalu.

Priča prati oca Hamida Karabega koji, u agoniji zbog nestalog sina u posljednjem ratu u BiH, prolazi pokraj starog groblja iz austrougarskog perioda. Počinje se ispovijedati grobu austrougarskog vojnika Ludwiga Bollisa, nesvjestan da će se i grob ispovijedati njemu.

Hamid i Ludwig počinju dijalog o imperijalizmu, stradanjima, svijetu nekad i sad, a početne razlike počinju da se tope. U tom razgovoru oni na neki način pronalaze svoj smisao, privremeni spokoj koji će pomoći njihovim dušama da nastave živjeti – jedna na ovom, druga na onom svijetu.

Festival o ljudskim pravima “Human district”, manifestacija je koju čini filmski, medijski i muzički program kao i forum o ljudskim pravima.

Prvu nagradu ove godine osvojio je irački film “Close Your Eyes… Well” režisera Alija al-Bayatia, a drugom je nagrađen njemački film “On Air” Roberta Nackena. Dodjela nagrada biće upriličena u Beogradu, 10. decembra na Dan ljudskih prava.