Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

španski reditelj

Almodovar se vratio u Veneciju, ali sada sa svojim prvim filmom na engleskom jeziku

Foto: IMDB

Meditacija o smrti i prijateljstvu smještena u Novoj Engleskoj, “The Room Next Door” prikazuje redovitu Almodovarovu suradnicu Swinton kao ratnu dopisnicu koja boluje od terminalnog raka

Španac Pedro Almodovar vraća se u ponedjeljak na Venecijanski filmski festival sa svojim prvim dugometražnim filmom na engleskom jeziku, “The Room Next Door”, s Julianne Moore i Tildom Swinton u glavnim ulogama.

Meditacija o smrti i prijateljstvu smještena u Novoj Engleskoj, “The Room Next Door” prikazuje redovitu Almodovarovu saradnicu Swinton kao ratnu dopisnicu koja boluje od terminalnog raka, s Moore kao njezinom prijateljicom, uspješnim romanopiscem koja pristaje biti uz nju u njezinim posljednjim trenucima.

Glumac John Turturro dovršava vodeći trio u filmu koji prevodi na engleski ono što je redatelj razvijao više od desetljeća na svom materinjem jeziku – sve melanholičniju kinematografiju sklonu analizi straha od smrti ili fizičkog pada.

-Moja nesigurnost je nestala nakon prvog čitanja s glumicama… Jezik nije bio problem – rekao je Almodovar o svom najnovijem filmu, čija je svjetska premijera u ponedjeljak navečer na Lidu.

-Ljudi puno govore u mojim filmovima… U ‘The Room Next Door’ Tilda Swinton i Julianne Moore nose težinu cijelog filma na svojim plećima, i one su spektakl – rekao je.

Ovo nije Almodovarov prvi zalet u snimanje filmova na engleskom jeziku. Njegov prvi, kratki film “The Human Voice”, premijerno je prikazan u Veneciji 2020., a prikazuje Swinton kao napuštenu ljubavnicu.