Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski festival teatra Tuzla: U takmičarskom programu šest predstava

armin-catic

Sve je spremno za početak Prvog festivala evropskog teatra Tuzla, koji će se u Narodnom pozorištu Tuzla održati od 18. do 29. novembra ove godine, a planirano je izvođenje predstava teatara iz Češke, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

˝Poslije 20 godina Tuzlanske pozorišne revije osjećali smo potrebu da je prekomponujemo u Festival evropskog karaktera, koji će po prvi put biti i nagradnog karaktera. Osim odluka žirija, referensa za ovaj festival bile su i nagrade na festivalima. Ovo je prvi put da organiziramo ovakav događaj, a znamo da je sve ono što je prvo ujedno i teško, ali nadam se da ćemo ga uz pomoć naših prijatelja uspješno realizirati. Posebno mi je drago jer se kolege raduju i jedva čekaju da dođu u Tuzlu˝, izjavio je na konferenciji za medije Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Prvu predstavu ˝Vojcek-projekt Vojcek˝ izvest će Theatre Divadlo D21 iz Praga, dok će drugi dan, u subotu, nastupiti glumci Beogradskog dramskog pozorišta sa predstavom ˝Moje dete˝. U nedjelju, 20. novembra, nastupa Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj sa predstavom ˝Mrtvac dolazi po svoju dragu˝. Osiječko Hrvatsko narodno kazalište izvest će ˝260 dana˝, a zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh odigrat će ˝Zmaja˝. Takmičarski dio programa, u srijedu 23. novembra, zatvara predstava ˝Mrtve ribe plivaju na leđima˝, rađena u saradnji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U pratećem programu predstavit će se Hrvatsko kazalište Pečuh, Kazalište Virovitica i Narodno pozorište Tuzla.

Festival se održava u izuzetno teškom trenutku za kulturu u Tuzlanskom kantonu. Naime, nedavno je Vlada Tuzlanskog kantona najavila mogućnost da se iduće godine iz kantonalnog budžeta neće finansirati tri ustanove kulture iz Tuzle: Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝, Međunarodna galerija portreta i Narodno pozorište Tuzla. Inače, osim što su od značaja za grad Tuzlu i Tuzlanski kanton, ove su ustanove kulture značajne i za cijelu državu.

˝O načinu finansiranja kulture razgovarao sam sa Zorom Dujmović, federalnom ministricom kulture i sporta, i sa Adilom Osmanovićem, ministrom civilnih poslova BiH. Mi novac dobivamo od naših suosnivača. Ne mogu reći da ima novca, ali uz pomoć prijatelja i ljubitelja pozorišne umjetnosti, nadam se da ćemo iduće godine imati ozbiljniji budžet˝, rekao je Ćatić, te izrazio zahvalnost sponzorima koji pomažu održavanje Prvog festivala.