Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dani Hajrudina Šibe Krvavca: Trinaest filmskih klasika u visokoj rezoluciji

valter copy

Bogat filmski program “Dani Hajrudina Šibe Krvavca”, koji će biti održan 22. decembra u Kinu Meeting point, predstavljen je danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja redatelja i redateljica u BiH.

Publika će, naime, moći pogledati 13 filmskih ostvarenja Hajrudina Šibe Krvavca u restauriranoj verziji visoke rezolucije, među kojima su filmske klasike “Valter brani Sarajevo”, “Partizanska eskadrila”, “Diverzanti” i “Most”.

https://www.youtube.com/watch?v=J2M0EP1lRmk

Predsjednica ovog udruženja Jasmila Žbanić istakla je značaj jednog od najvećih bh. filmskih autora u kojem mnogi vide uzor.

– Želimo odati duboku ljubav prema njegovom filmskom opusu i pokazati koliko jedan redatelj može predstavljati identitet neke države – poručila je Žbanić.

Jedan od svjedoka tog vremena i veliki prijatelj Krvavca, profesor Nenad Dizdarević, opisao ga je kao velikog gospodina i profesionalca.

– Naučio nas je mnogim stvarima, među kojima je i filmska etika koja se ne uči iz knjiga. Uvijek je govorio ako neko napravi dobar film, da je to dobro za sve nas i u toj rečenici se ogleda njegova etika – pojasnio je.

Također je dodao da je Krvavac bio jugoslavenski redatelj te da ga je raspad bivše Jugoslavije teško pogodio.

– Bio je jako bolestan, ali nije htio da napusti opkoljeno Sarajevo. Raspad Jugoslavije je ubrzao njegov kraj – rekao je profesor Dizdarević.

Direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač kazao je da su intenzivno radili na digitalizaciji bh. filmskih ostvarenja, te da do sada broje fond od 80 igranih i 500 dokumentarnih filmova.