Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan nakon premijere novog spota hor “Mošus” gostuje u Sarajevu

hor_mosus_novi_spot12

Udruženje mladih “Izvor” Brčko djeluje više od jedne decenije. Pored hora Mošus ima i Pozorišni studio Kaimija koji okuplja omladinu sa naratorskim i glumačkim
sposobnostima i Multimedijalni studio Algoritam. Ovih dana članovi hora Mošus obavljaju završne pripreme za premijeru novog spota za kasidu “Tebe slijedim”.

Bio je to povod razgovora sa članovima hora Mošus, Eminom Gobeljić i Kenanom Kurtovićem.

Ideja o formiranju hora Mošus bila je upravo Eminina…

“U oktobru 2005. godine kada je osnovano Udruženje mladih Izvor imali smo
druženja omladine svake subote u prostorijama kompleksa Bijele džamije. Tako
sam, još kao učenica Behram-begove medrese, došla na ideju da i mi osnujemo hor u našem udruženju. Bilo nas je ukupno pet, samo djevojaka.”

O tome kako je hor dobio ime Emina kaže:

“Ime Izvor sam odabrala sa porukom da ćemo mi, Udruženje mladih “Izvor”, biti za naš grad izvor dobra, lijepih događanja i snage islama. Što se imena hora tiče, s obzirom da smo na početku bile samo mi djevojke, hazreti Fatima mi je bila inspiracija i to da ju je poslanik Muhammed s.a.v.s. zvao “Mošus”. A, mošus je ustvari miris, prelijep miris. Tako sam odbrala ime, s nijetom da i naš hor Mošus bude prelijep miris koji će se raširiti našim gradom i lijepom domovinom, nudeći melodije koje srca smiruju”, objašnjava Emina.

Tokom decenije djelovanja iskustva koje su članovi hora stekli u radu su veoma dragocjena. Aktivnim radom u horu njegove članice i članovi postali izgradili su sebe kao ličnosti, a pomogli su i mnogima da postanu bolju ljudi…

“Cilj je upravo promovisati islam kao način življenja, vjere koja je tako lahka i lijepa. Uvijek smo se držali toga, krenuvši od načina pravljena mahrame koja je uvijek po propisu, ponašanja u društvu, na sceni, izradom naših numera… Puno je omladine prošlo kroz hor Mošus, mogu slobodno reći preko stotinu”, kaže Emina i dodaje:

“Naravno neki od njih su bilo vrlo kratko, ali znam da su svi oni ponijeli barem trunku one ljepote sa probe kada se družimo, smijemo i učimo ilahije… Znam da smo na mnoge uticali da se postepeno odreknu nekih svojih poroka, da postanu bolji ljudi. Kako sam već pomenula, ilahije i kaside su bile nešto novo u Brčkom, i mi smo ponudili našoj sredini da ima svoje ilahije, i da cijela Bosna, a zahvaljujući medijima i Evropa, pa i svijet, zna za hor Mošus, hor iz grada sa Save.”

Na pitanje koliko je razvijen stav zajednice naspram duhovne muzike i shvaćamo li duhovnu muziku kao naslijeđe koje trebamo očuvati, Emina kaže:

“Smatram da je posljednjih godina segment nastanka novih ilahija i kasida
prepušten samovolji omladine koja ima interesa, vidimo to po broju horova koji danas postoje. I poštujem to, ima to svojih pozitivnih strana, ali nama treba kvalitet. Nama trebaju projekti koji će podržati ozbiljan rad, nastojanja da se obogati naša duhovna muzika, da se rade sadržaji na koje ćemo biti ponosni. Mi nastojimo raditi kvalitetno. Svaka naša numera je nastajala postepeno, uz prijedloge svih nas, u saradnji sa najboljim autorima naših prostora. A, video zapisi su pažljivo osmišljeni za svaku od njih koju smo do sada izdali”, kaže Emina.

Član hora Mošus, ujedno i udruženja Izvor je i Kenan Kurtović.

“Naše udruženje učestvuje u brojnim projektima koje organizira Vlada Brčko distrikta, OSCE, i ostala udruženja iz našeg regiona. Također, svake godine radimo projekat koji podrazumujeva angažman u cijeloj godini, a tiče se aktuelnih tema”, kaže nam Kenan.

Prošlo je skoro godina dana od izdavanja prvog albuma hora Mošus. O tome kako je prošla pomocija i kako je album prihvaćen Kenan kaže:

“Promocija albuma ‘Zvijezdo sjajna’ je u ovih 10 mjeseci protekla bolje nego što smo očekivali. Koncerte i promocije smo održali širom BiH, ali također i u Srbiji, Švicarskoj, Njemačkoj, a već imamo dogovoreno prvo gostovanje u Austriji. Nakon centralne promocije albuma na stadionu Blatuša u Brčkom, osjećali smo potrebu da upriličimo promociju albuma i u Sarajevu, odnosno da naš dugogodišnji trud treba zaokružiti jednim solističkim nastupom. Tako smo u februaru ove godine, priredili i zvaničnu promociju albuma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.”

Sa snimanja spota za kasidu "Tebe slijedim"

Sa snimanja spota za kasidu “Tebe slijedim”

A, nakon uspješne promocije, članovi hora Mošus upravo privode kraju još jedan projekat.

“Što se tiče novih projekata, koristim priliku da najavimo naš novi video spot. Radi se o kasidi ‘Tebe slijedim’ koja je kao posljednja snimnjena na našem albumu. Tekst je pisao Ensar Gobeljić, Armin Muzaferija bio je zadužen za muziku, a Sayid Rezić je uradio aranžman. Iako smo većinu numera na albumu radili sa drugim sastavom autora, na čelu sa Eldinom Huseinbegovićem, duboko smo uvjereni da će i ovaj projekat biti uspješan”, kaže Kenan.

Spot je sniman na više lokacija, u Jajcu i Sarajevu. Na pitanje zašto baš Jajce i Sarajevo, Kenan kaže:

“U junu mjesecu smo na našoj Facebook stranici smo postavili anketu s pitanjem: U kojem gradu snimati novi spot? Ubjedljivo najviše glasova dobio je grad Jajce, a nakon njega Sarajevo, pa smo se tako zaputili iz Brčkog u ova dva grada. Snimanje je trajalo nekoliko dana, a rađeno je u saradnji sa produkcijom OneMoment iz Tuzle, na čelu sa režiserom Sulejmanom Muratovićem”, kaže Kenan i pojašnjava:

“Ono što je specifično za ovaj projekat i što ukazuje na njegovu težinu, jeste da je u njegovom nastajanju učestvovala ekipa iz čak devet gradova iz BiH. Također, glavni glumac u spotu je svima vama dobro poznati Ajdin Hasanić, koji je će još jednom i kroz naš spot staviti naglasak na važnost posjedovanja lijepih osobina kod čovjeka.”

Premijera spota zakazana je za 2. juli, a moći ćete ga pogledati na YouTube kanalu hora Mošus, kao i na našem portalu. Hor Mošus najavljuje i gostovanje u Sarajevu, na Festivalu Baščaršijske noći (3. jula) u Kolobara hanu, s početkom u 21 sat. U našoj fotogaleriji pogledajte dio atmosfere sa snimanja spota…