Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski komičar popljuvao Britaniju i EU

john oliver

Poznati britanski komičar na trajnom boravku u SAD-u John Oliver u svojoj je humorističnoj emisiji prikazao urnebesnu osudu političara koji se zalažu za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, kao i Britanaca koji su spremni glasati protiv ostanka.

U svojoj sedmičnoj emisiji “Last Week Tonight”, Oliver je napao šefa UKIP-a Nigela Faragea i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona zbog “mazanja očiju” ljudi, poticanja na rasizam i prikazivanja pogrešnih brojki vezanih uz troškove koje Engleska ima zbog bivanja u EU.

“EU nije savršena: ona je velika, zbunjujuća i neumorno birokratska. Ali, izlazak Britanije bi bila stravično destabilizirajuća odluka, stoga bismo očekivali kako će pobornici Brexita imati solidne argumente. Na nesreću, većina su s**nje”, rekao je Oliver.

Oliver zaključuje kako se pravila o imigraciji najvjerovatnije neće mijenjati, zbog obaveza koja će Britanija morati preuzeti ako i dalje želi pristup zajedničkom tržištu. Panika oko pretjeranih zakona i pravilnika je potpuno skretanje pozornosti s prave teme, jer će ih se britanski izvoznici i dalje morati pridržavati, a ekonomske prednosti izlaska najvjerovatnije su puno manje od cijene.

“Ipak, ispitivanja javnog mnijenja ukazuju da se moja domovina sprema učiniti nešto apsolutno bezumno, kazao je.

“EU je komplikovana, birokratska, ambiciozna, nametljiva, inspirativna i konzistentno iritantna institucija, ali Britanija bi bila potpuno luda napustiti je, pogotovo stoga jer, ako ostane, može pobirati sve prednosti, dok se i dalje ponaša kao potpuni s**onja oko svega. A upravo to je britanski način”, objasnio je.

Za kraj, predstavio je i svoju verziju himne EU, “Ode radosti”, uz tekst koji istovremeno vrijeđa Evropu i priznaje koliko bi bili izgubljeni bez nje…

“Poljska je depresivna, u Rumuniji su vampiri…

Španija je prevruća, i gdje je, je**mu Litva?

Budimo fer, Slovenija je divna,

(samo se šalimo, i ona je bezveze)

Ali moramo priznati, bez ovih država

Bili bismo stvarno sj**ani!

Je**š Evropsku uniju, iako moramo priznati

Bili bismo ludi kao šišmiši

Kada bi smo glasali za odlazak!”