Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korisno znati

Znate li čemu služi ovaj mali ključ ugraviran u plastiku iza volana?

Foto: Screenshot

Ruku na srce, nema baš svaki automobil ovaj ključ, ali postoje oni koji baš i ne znaju čemu služi.

Vrlo vjerovatno niste ni primijetili da na plastici oko volana vaš automobil ima ima ugraviran maleni ključ. O čemu se radi?

Ruku na srce, nema baš svaki automobil ovaj ključ, ali postoje oni koji baš i ne znaju čemu služi.

Naime, kako javlja Auto Klub, prije mnogo godina tradicionalni ključevi za otvaranje i pokretanje automobila ustupili su mjesto sofisticiranijim ključevima koji nam omogućavaju daljinsko otvaranje vrata i pokretanje motora bez vađenja ključa iz džepa.

U novije vrijeme pojavili su se napredniji sistemi s kojima možemo učiniti isto, ali s mobitela ili jednostavno približavanjem ruke kvaci na vratima. Međutim može doći do kvara ili vam se jednostavno u pametnom ključu potroši baterija. Kako onda ući u kabinu ili pokrenuti vaš automobil?

Pametni ključevi u sebi imaju skriven klasičan ključ, do kojeg se lako može doći. No jednom kada ste ušli u vozilo, kako ga upaliti ako se vaše vozilo pali na dugme? Tome služi ugravirani ključić najčešće na stupu upravljača ili na centralnoj konzoli.

Jednostavno približite vaš ključ tom ugraviranom simbolu i tada će sistem dekodirati vozilo i koliko god baterija u ključu bila prazna, moći ćete upaliti vaš automobil preko dugmeta.