Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holografski zaslon

Zbogom ekranima u vozilima? Ključne informacije, filmove i igrice na šoferšajbi

hyundai
Foto: Hyundai Mobis

Mobis i Zeiss kažu da razvijaju sistem za ugradnju u nova vozila već od 2027. i da su demonstracije prototipa već u toku

Može li vjetrobransko staklo postati nešto poput projekcijskog platna koje će zamijeniti ekrane u vozilima? Hyundaijev dobavljač dijelova i tehnički stručnjak Hyundai Mobis misli tako. Podružnica korejskog konglomerata objavila je ove sedmice da se udružuje s njemačkim optičkim divom Zeissom kako bi razvili holografski zaslon vjetrobranskog stakla.

Dok trenutni head-up zasloni često prikazuju relativno jednostavne informacije poput brzine i navigacijskih uputa, sistem na kojem ove dvije kompanije rade uključivao bi izbornike, zabavu, audio kontrole, video zapise, pa čak i igre. Na priloženoj fotografiji uopće nema ekrana infotainmenta u unutrašnjosti. Sada je sve na vjetrobranskom staklu, piše Revija HAK.

Mobis i Zeiss kažu da je ultratanak, proziran film, koji može prikazati holograme, zalijepljen na vjetrobransko staklo, a projektor je zaslužen za prikazivanje sadržaja. Dvije kompanije naglašavaju da zasloni neće smetati, već biti prozirni i dizajnirani da ne ometaju vozača. Ono što vozač može vidjeti razlikuje se od onoga što može vidjeti suvozač, tako da potonji može gledati filmove ili uživati u igricama.

Mobis i Zeiss kažu da razvijaju sistem za ugradnju u nova vozila već od 2027. i da su demonstracije prototipa već u toku.