Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Budućnost na vratima

Više od 3000 ljudi dalo kaparu za prvi leteći automobil, evo kada kreće proizvodnja

Alef Aeronautics
Foto: Alef Aeronautics

Prvi primjerci ovog letećeg automobila trebala bi biti proizvedeni do kraja iduće godine

Kalifornijska firma je objavila kako će uskoro pokrenuti proizvodnju prvog letećeg automobila.

Alef Aeronautics je ranije ove godine predstavio leteći automobil Alef Model A koji je izazvao ogroman interes. Sada su objavili kako su do sada zaprimili preko 3200 narudžbi za ovaj model, čija je početna cijena oko 300.000 USD.

PUCARA Aero i MYC s iskustvom u proizvodnji dijelova za zrakoplovstvo za Boeing i Airbus pokrenuli su zajedničko ulaganje i potpisali ugovor o proizvodnji dijelova za Alef. Prvi primjerci ovog letećeg automobila trebala bi biti proizvedeni do kraja iduće godine.

Kalifornijska kompanija koju podržava Muskov Space X je ranije ove godine razotkrila svoj prvi automobil – Model A. Radi se o dvosjedu koji u modu cestovnog vozila funkcioniše kao električni automobil opremljen s četiri elektromotora.

U podnici ispod saćaste karoserije ima osam propelera. U modu lebdjelice se kabina zakreće za 90 stepeni, pa prednja i stražnja strana vozila služi kao krilo. Automobil bi prema najavama proizvođača trebao biti u stanju prevaliti do 320 km na cesti i do 180 km u zraku.

Podsjetimo, prošle godine Savezna uprava za zrakoplovstvo dodijelila je Alefu posebnu potvrdu o plovidbenosti i dopustila mu let u ograničene svrhe. Alef zasebno radi i na automobilu za četiri osobe, Modelu Z, a koji bi trebao biti lansiran do 2035. godine po cijeni od svega 35.000 USD.