Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pomoć motociklistima

Uvela ih je Austrija: Šta znače ovi krugovi na cesti?

Foto: Reddit

Dobri rezultati koje ova mjera daje naveli su brojne druge zemlje, poput Škotske, Švicarske, Njemačke, Luksemburga, Italije, Španije i Australije, da razmisle o ovom tipu signalizacije

Pojava novih znakova uvijek stvara zbunjenost među vozačima. To se dogodilo i s kružnim crtama na nekim cestama.

Ova oznaka na cesti dolazi iz Austrije. Riječ je o znaku koji je u ovoj zemlji u upotrebi od 2019. godine i daje dobre rezultate.

Upravitelj austrijskih cesta KFV navodi da se na cestama na kojima se počeo primjenjivati ovaj znak uspjelo smanjiti nesreće motocikala za 80%, piše HAK Revija.

Šta označava znak?

Znak je niz krugova nacrtanih reflektirajućom, protukliznom bijelom bojom. Nalaze se uz punu liniju i cilj im je upozoravanje motociklista da su označeni zavoji uskog radijusa, odnosno da se zavoj naglo zatvara.

Cilj je i pomoći motociklistima da ne prelaze u suprotni trak na opasnim mjestima kad sijeku zavoje. Krugovi dodatno upozoravaju da se približavaju sredini ceste. Znakovi se nalaze u područjima u kojima se dogodio velik broj nesreća.

Dobri rezultati koje ova mjera daje naveli su brojne druge zemlje, poput Škotske, Švicarske, Njemačke, Luksemburga, Italije, Španije i Australije, da razmisle o ovom tipu signalizacije.