Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon kolebanja potražnje

Snažno porasla globalna prodaja električnih vozila

elektricni automobil
Ilustracija: Unsplash

U SAD-u i Kanadi prodano je šest posto više električnih vozila nego u prošlogodišnjem junu

Globalna prodaja električnih i plug-in hibridnih vozila snažno je porasla u junu, ali blaže nego u prethodnom mjesecu, naznačivši stabilizaciju nakon kolebanja potražnje u prvoj polovini godine, uz ključnu ulogu Kine, pokazuju podaci kompanije za istraživanje tržišta Rho Motion.

U jun je širom svijeta prodano 1,4 miliona električnih i plug-in hibridnih vozila, za 13 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunali su u Rho Motionu.

Tempo rasta tako se stabilizirao blizu nivoa s početka proljeća, nakon gotovo 20-postotnog skoka u maju i aprilu i naglog posustajanja u februaru, iskazanog u stopi rasta od samo tri posto.

Prodaja je u Kini u februaru pala za 12 posto zbog novogodišnjih praznika, da bi u proljeće nastavila skokoviti rast.

Pala prodaja u Evropi, porasla u SAD-u, Kanadi i Brazilu

Kina je u činila više od 60 posto svjetske prodaje u junu, istaknuo je stručnjak na podatke Rho Motiona Charles Lester, i 25 posto više prodanih vozila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Prodaja u Evropi pala je za sedam posto, a najviše se smanjila u Finskoj, Irskoj i Nizozemskoj. U Italiji poskočila je pak za 34 posto zahvaljujući državnim subvencijama, navodi Lester.

U SAD-u i Kanadi prodano je šest posto više električnih vozila nego u prošlogodišnjem junu.

Brazil se izdvajao trostruko većim brojem prodanih vozila nego u junu 2023., zahvaljujući kineskom BYD-u.

“Rast neće biti ambiciozan kao što su se mnogi nadali”

“Kompletna slika pokazuje da rast industrije u 2024. godini neće biti ambiciozan kao što su se mnogi nadali, pa smo snizili svoje prognoze prodaje za pet posto, na 16,6 miliona električnih automobila”, navodi stručnjak Rho Motiona.

Lani je prema izračunima Rho Motiona prodano ukupno 13,3 miliona električnih automobila, za 31 posto više nego u 2022. godini.