Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moflin

Robotski ljubimac s umjetnom inteligencijom pruža emocionalanu podršku ljudima

moflin kucni ljubimac AI
Foto: Casio

Moflin, koji izgledom podsjeća na križanca između hrčka i Tribblesa iz Zvjezdanih staza, možda postane viralni i tržišni hit poput Tamagotchija, a možda i doživi sudbinu dlakavog Furbija, kojeg su svi odavno zaboravili

Casio je predstavio Moflina, robotskog ljubimca s umjetnom inteligencijom osmišljenog za pružanje emocionalne podrške. Ovaj futuristički dlakavi gadget nastoji stvoriti simuliranu vezu sa svojim vlasnikom kroz jedinstvene zvukove i pokrete.

Moflin je proizvod kompanije Casio, koju mnogi znaju po proizvodnji kalkulatora i satova. Kompanija očito želi držati korak s modernim vremenima pa se upustila u kombiniranje umjetne inteligencije s igračkama za odrasle. Očito se više ne koriste toliko satovi i kalkulatori kao prije, što je također znak vremena u kojem živimo.

Mekano krzno

Moflin, koji izgledom podsjeća na križanca između hrčka i Tribblesa iz Zvjezdanih staza, možda postane viralni i tržišni hit poput Tamagotchija, a možda i doživi sudbinu dlakavog Furbija, kojeg su svi odavno zaboravili.

Moflinov dizajn razlikuje se od mobilnih robotskih ljubimaca poput Sonyjevog Aiba jer je posebno stvoren za držanje i maženje u ruci. Ovaj pratitelj s umjetnom inteligencijom ima mekano, odvojivo krzno dostupno u sivoj i plavoj boji, što pojačava njegov taktilni doživljaj. S baterijom koja traje otprilike pet sati, Moflin se puni u maloj stanici nalik krevetu, oponašajući san kako bi zadržao svoje životne karakteristike.

Reagira na fizički dodir i glas

Moflinove emocionalne sposobnosti omogućuju mu reagiranje na fizički dodir i glasovne interakcije, stvarajući jedinstven odnos s vlasnikom koji se s vremenom razvija. Kroz svakodnevne interakcije, Moflin, koji je dobio nagradu “Best of Innovation” na CES-u, razvija vlastitu jedinstvenu ličnost te emocionalno evoluira kako bi pokazao da je sretan ili pod stresom.

Foto: Casio

Casio opisuje kako se to događa: “Ova evolucija vođena umjetnom inteligencijom olakšana je dvodimenzionalnom kartom izražavanja emocija, koja omogućuje Moflinu da mijenja svoje emocije na temelju okoline i komunikacije sa svojim vlasnikom.”

Dostupnost i cijena

Moflin košta 59.400 jena (oko 398 američkih dolara) i trebao bi započeti s isporukom 7. novembra 2024. Predbilježbe su trenutno ekskluzivne za Japan, bez najavljenih planova za međunarodno lansiranje. Casio nudi opcionalnu pretplatničku uslugu, Club Moflin, za 6.600 jena godišnje i pruža članovima pogodnosti poput popusta na popravke, čišćenja i godišnju zamjenu krzna.