Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Waymo

Robotaksiji trube cijelu noć, građani bijesni

waymo robotaksi
Foto: Waymo

Najnovijim osvježavanjem upravljačke elektronike autonomnih jaguara Waymo je predvidio da automobil zatrubi ako mu se previše približi automobil u vožnji unazad

Waymo je opet na udaru, a građani San Francisca su bijesni.

Posebno oni koji žive nedaleko od parkinga na kojem se robotaksiji okupljaju nakon odrađene smjene. Okupljali su se tako i prije, ali problem je detektiran tek nakon što je Waymo unaprijedio softver. Naime, najnovijim osvježavanjem upravljačke elektronike autonomnih jaguara Waymo je predvidio da automobil zatrubi ako mu se previše približi automobil u vožnji unazad.

Zvuči kao pametno sigurnosno rješenje za izbjegavanje saobraćajnih nesreća na parkinzima, ali ne baš i na parkinzima na kojima se nalaze isključivo robotaksiji. Na jednom takvom parkingu gdje robotaksiji najčešće provode noći zna biti itekako bučno.

Video objavljen na TikToku prikazuje parking okruženo stambenim zgradama. Snimljen je navodno u 4 sata ujutro kad dolazi do povećane aktivnosti na parkingu. A takvo komešanje robotaksija usprkos električnom pogonu nije nečujno. Naprotiv, čim se neki auto približi, aktivira se truba na nekom od automobila.

“Počeli smo s nekoliko trubljenja tu i tamo, a onda kako je počelo pristizati sve više i više automobila, situacija se pogoršavala”, rekao je lokalni stanovnik Christopher Cherry za Business Insider. “To jako ometa tokom radnog dana, ali najvažnije je da vas budi u četiri ujutro.”

@curiosior Every morning we wake up to @Waymo robots honking downstairs. Normally it’s 4 AM but since its the weekend we got a late start… 7 AM. 1.3x notmal speed. #carsoftiktok #s#selfdrivingrobot #ai #fypage ♬ original sound – Curiositas

Waymo je ovaj put brzo reagirao i najavio rješavanje problema. “Nedavno smo predstavili korisnu opciju koja pomaže u izbjegavanju sudara pri malim brzinama trubljenjem ako nam se drugi automobili previše približe dok se kreću unatrag”, rekao je glasnogovornik tehnološke firme. “Sjajno funkcioniše u gradu, ali nismo baš očekivali da će se to tako često događati na našim parkinzima. Ažurirali smo softver, tako da bi naša električna vozila trebala smanjiti buku za naše susjede.”