Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aukcija

Prodaje se Porsche 928 koji Tom Cruise vozio u filmu “Rizični posao”

porsche 928
FOTO: Screenshot
Porsche 928 iz filma Rizični posao

Automobil je iznajmila kompanija za filmske automobile i korišten je u vožnji i snimanju izbliza, posebno u sceni potjere s Cadillacom Coupe DeVille iz 1975. godine

Porsche 928 prikazan u filmu “Riskantan posao” (Risky Business) iduće će sedmice biti ponuđen na aukciji aukcijske kuće Bonhams u Sjedinjenim Državama.

Njemački coupe ima 4,5-litarski 8-cilindrični motor i ručni mjenjač s pet stepeni prenosa, te neovisni ovjes na četiri točka i disk kočnice posvuda.

Ono što ovaj Porsche čini tako posebnim je to što je u njemu navodno Tom Cruise naučio upravljati ručnim mjenjačem.

Ukupno tri 928-ice korištena su za snimke vožnje u filmu, a onaj koji će biti ponuđen na prodaju korišten je za sve široke snimke s cijelim automobilom.

Izvorno je automobil bio obojen u bijelo, ali je prebojan u platinastu metalik boju – dostupnu za savremeni 928, ali predstavljenu tek 1981. za film.

Očekuje se cijena od 1.6 miliona eura

Automobil je iznajmila kompanija za filmske automobile i korišten je u vožnji i snimanju izbliza, posebno u sceni potjere s Cadillacom Coupe DeVille iz 1975. godine.

Nakon slavnog životnog vijeka filmske produkcije na ekranu, automobil se vratio u Kaliforniju i ponovno je ofarban u bijelo. Imao je nekoliko lokalnih vlasnika prije nego što ga je ponovno otkrio dokumentarist Lewis Johnsen iz Denvera, Colorado.

928 kasnije će se preseliti u drugu zbirku na istočnoj obali, a sadašnji vlasnik ima ga od 2021.

Predviđa se da će se Porsche postići cijenu između 1.1 i 1.4 miliona funti (1.63 miliona eura) kada aukcija počne 16. avgusta.