Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vjerovali ili ne

Ferrari moguće kupiti za kriptovalute, košta 4,73 bitcoina

ferrari
FOTO: Ferrari
Ferrari (ilustracija)

Nakon pilot projekta pokrenutog u oktobru 2023. u SAD-u, kompanija iz Maranella otvorila je mogućnost plaćanja nove Rosse kriptovalutama i u Evropi

Mogu li se kriptovalute iskoristiti za nešto korisno? Potvrđeno je da se bitcoin i slične kriptovalute mogu iskoristiti za kupovinu novog Ferrarija. Naravno, ako ih imate dovoljno.

Naime, nakon pilot projekta pokrenutog u oktobru 2023. u SAD-u, kompanija iz Maranella otvorila je mogućnost plaćanja nove Rosse kriptovalutama i u Evropi.

U SAD-u je moguće koristiti bitcoin i ethereum

Za sada, Ferrari nije objavio kada će prihvatiti kriptovalute u svojim salonima ili koje će valute biti prihvaćene. U SAD-u je moguće koristiti bitcoin i ethereum koji, po trenutnom kursu (fluktuacije kriptovaluta su iznimno volatilne i mogu se naglo i značajno promijeniti), vrijede 61.162,06 eura i 3.185,21 euro.

Ferrari 296 GTB
FOTO: AI
Ferrari 296 GTB

Primjerice, Ferrari 296 GTB (289.830 eura) košta 4,73 bitcoina ili 90,99 ethereuma. Ferrari još uvijek ne nameće nikakve dodatne naknade za plaćanje kriptovalutama i sarađuje s BitPayom, firmom koja upravlja aplikacijom za virtualni novčanik.

Kao što se navodi u saopćenju za medije, Ferrari će se osloniti na niz specijaliziranih kompanija kako bi garantovao sigurnost transakcija, odmah konvertirao kriptovalute i provjerio izvor sredstava.

Ferrarijevo rješenje za plaćanje kriptovalutama dizajnirano je za ublažavanje inherentne nestabilnosti i regulatornih izazova povezanih s digitalnom imovinom. Kompanija je iskoristila stručnost različitih igrača u industriji u sektoru plaćanja kriptovalutama kako bi osigurala sigurnost i besprijekornu integraciju ovih transakcija.

Jedna od ključnih značajki Ferrarijevog sistema kripto plaćanja je trenutna konverzija kriptovaluta u tradicionalne valute po primitku. Ovim procesom upravljaju pružatelji usluga plaćanja u ime trgovaca, čime se osigurava da oni ne moraju izravno upravljati kriptovalutama. Ovaj pristup štiti trgovce od rizika fluktuacija cijena povezanih s nestabilnošću kursa.

Ferrari je također poduzeo korake kako bi osigurao da se njegov sistem plaćanja kriptovalutama pridržava lokalnih propisa na tržištima na kojima se primjenjuje. Kompanija je pažljivo procijenila pravni okvir i isključila određene zemlje iz početnog uvođenja zbog regulatornih ograničenja ili nedostatka odgovarajućih tržišnih rješenja.

Implikacije za automobilsku industriju

Ferrarijev pionirski potez prihvaćanja plaćanja kriptovalutama u Evropi ima potencijal potaknuti širi pomak u automobilskoj industriji. Kako se sve više potrošača osjeća ugodno s digitalnom imovinom, drugi proizvođači luksuznih i vrhunskih automobila mogli bi slijediti njihov primjer, prepoznajući konkurentske prednosti i poboljšana korisnička iskustva koja mogu pružiti opcije kripto plaćanja.

Integracija plaćanja kriptovalutom može kupovinu luksuznih vozila učiniti pristupačnijom širem krugu potrošača, posebno onima sa značajnim posjedovanjem digitalne imovine. To može proširiti bazu kupaca za automobilske marke i potaknuti veću inkluzivnost unutar tržišta vrhunskih automobila.

vrhunski automobili
FOTO: AI

Prihvaćanjem plaćanja kriptovalutama, proizvođači automobila mogu se razlikovati od svojih konkurenata i pozicionirati se kao inovativni, tehnološki napredni brendovi. Ovo strateško pozicioniranje može biti ključni faktor u privlačenju potrošača upućenih u tehnologiju i učvršćivanju lojalnosti brendu u sve konkurentnijem tržišnom okruženju.

Ko je osnovao Ferrari

Ferrari S.p.A. je italijanski proizvođač sportskih automobila kojemu se sjedište nalazi u Maranellu, Italiji. Trenutni predsjednik kompanije je Luca Cordero di Montezemolo, a potpredsjednik Piero Ferrari. Kompaniju je osnovao Enzo Ferrari, 1929. godine pod imenom Scuderia Ferrari u Modeni, Italiji.

Šta su kriptovalute

bitcoin
FOTO: AI
Bitcoin

Kriptovalute su digitalne ili virtualne valute koje koriste kriptografiju za sigurnost. Djeluju nezavisno o centralnom tijelu, poput vlade ili banke. Kriptovalute koriste blockchain tehnologiju za postizanje decentralizacije, transparentnosti i nepromjenjivosti. Bitcoin je prva i najpoznatija kriptovaluta, ali postoje hiljade drugih dostupnih kriptovaluta.