Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"forbes"

Audi zatvara tvornicu u Briselu?!

audi nove oznake
FOTO: Audi

Glasnogovornik Audija u Bruxellesu Peter D’Hoore rekao je za Euronews da se tvornica možda neće nužno zatvoriti

Na iznenađenje sindikata Audi Brussels potvrdio je da nakon 2025. godine ne planira nastaviti proizvodnju svog vodećeg modela u tvornici Forest u Bruxellesu.

Belgijska tvornica proizvodi električni automobil SUV Q8 e-tron. Međutim, zbog pada potražnje i visokih troškova proizvodnje sudbina tvornice je neizvjesna. Ugroženo je više od 3000 radnih mjesta i nekoliko stotina kooperanata, piše Forbes. Osoblje u tvornici nije se vratilo na posao u srijedu ujutro kako je trebalo, a sindikati vjeruju da bi planovi o prestanku proizvodnje modela automobila mogli značiti kraj za tvornicu.

Joaquin Malpica, koji je radio kao logistički podizvođač u tvornici od 2006. godine, rekao je: “Ljutit sam na sve što se događa, na odluku o zatvaranju. Kad bi samo postojala alternativa da se zadrži, ali ne vjerujem u to.”

Glasnogovornik Audija u Bruxellesu Peter D’Hoore rekao je za Euronews da se tvornica možda neće nužno zatvoriti. “Postoje još brojne mogućnosti. Jedna od njih je, na primjer, da integriramo određene projekte u ovaj pogon, na primjer, mogli bismo razmisliti o proizvodnji dijelova za druge tvornice”, rekao je D’Hoore.

Tvornica zapošljava preko 3000 ljudi

U julu je Audi Brussels najavio planove za restrukturiranje tvornice u Bruxellesu, koja zapošljava preko 3000 ljudi, navodeći manju potražnju za SUV-ovima koje proizvodi i “dugotrajne strukturne izazove”.

Njemački proizvođač Volkswagen, koji kontrolira marku Audi, vodeći je evropski proizvođač automobila. Ove sedmice kompanija objavila da razmatra zatvaranje nekoliko tvornica u Njemačkoj prvi put u svojoj 87-godišnjoj istoriji. Odluka je dio plana štednje jer se kompanija suočava s jačom konkurencijom izvan Evrope.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume izjavio je kako se “novi igrači guraju u Evropu, a Njemačka kao poslovna lokacija sve više zaostaje u pogledu konkurentnosti”. Sindikati u tvornici u Bruxellesu dobit će više informacija o alternativnim projektima za lokaciju 17. septembra, uključujući i uvid u listu potencijalnih kupaca.