Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najnovija verzija

Apple predstavio iPhone 16: Ima novo dugme, nekoliko novih funkcija i veći ekran

Foto: X

Telefoni imaju moćnije komponente kamere i video funkcije, što im omogućava da snimaju fotografije veće rezolucije i usporene klipove

Američka tehnološka korporacija Apple predstavila je u ponedjeljak najnoviju verziju svog vodećeg proizvoda iPhone 16.

Kompanija je tokom prezentacije napomenula da će iPhone 16 i iPhone 16 plus biti dostupni kupcima u novim bojama i s prilagodljivim dugmetom za akciju, koje je bilo dostupno samo na modelima višeg ranga.

Tu je i snažniji čip i novo dugme za kontrolu kamere, koje omogućava korisnicima da snime slike i pristupe funkcijama kamere.

Vještačka inteligencija

Novi modeli dobit će i nešto veće ekrane i tanje ivice, a pokretat će ih procesor “A18 Pro” sa nadograđenim neuronskim motorom, dijelom čipa koji je dizajniran za rješavanje zadataka vještačke inteligencije.

Telefoni imaju moćnije komponente kamere i video funkcije, što im omogućava da snimaju fotografije veće rezolucije i usporene klipove.

Ova prezentacija je djelimično bila prijedlog potrošačima, kao i Wall Streetu, da Apple treba ozbiljno shvatiti u svijetu vještačke inteligencije AI.

Ipak, Appleova tehnologija vještačke inteligencije je još uvijek u ranoj fazi. Paket novih alata “Apple Intelligence”, suočio se sa brojnim kašnjenjima, a mnoge ključne funkcije neće stići do sljedeće godine.

Za sada, tehnologija je usredsređena na sumiranje poruka i obavještenja, a ne na usklađivanje sa “gee-whiz” mogućnostima rivalskih sistema.