Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tambour Einstein Automata

Albert Einstein krasi novi Louis Vuittonov sat

Tambour Einstein Automata Only Watch
FOTO: onlywatch.com

U sredini Einsteinova čela otvor prikazuje neriješenu jednačinu “T = ?”, odražavajući misli bilo koga drugoga ko možda gleda na sat i pita se koliko je sati

Kako bi podržao ovogodišnju dobrotvornu aukciju Only Watch, koja će se održati 5. novembra u Ženevi, Louis Vuitton je kreirao jedinstveni sat Tambour Einstein Automata.

Ovaj sat ističe se neviđenim brojčanikom koji uključuje tehnike mikroskulpture i grisaille emajla.

Brojčanik prikazuje lik Alberta Einsteina, tumačenje temeljeno na jednom od njegovih najpriznatijih fotografskih i nestašnih portreta, isplaženog jezika u neočekivanom trenutku neozbiljnosti.

Lijevo od njegova lica škrabotine poput krede evociraju njegovo akademsko istraživanje, a jedno od njih glasi “E = LV²”, što je razigrana aluzija na Einsteinovu formulu ekvivalencije mase i energije E = MC².

Tambour Einstein Automata Only Watch
FOTO: onlywatch.com

Blizu dna brojčanika model atoma s četiri valentne orbitale potvrđuje Einsteinov nevjerovatan doprinos kvantnoj mehanici, a pomni promatrači također će primijetiti da model atoma uključuje oblik šiljtog cvijeta s monogramom Louis Vuitton.

U sredini Einsteinova čela otvor prikazuje neriješenu jednačinu “T = ?”, odražavajući misli bilo koga drugoga ko možda gleda na sat i pita se koliko je sati. Einsteinovo lijevo oko zamijenjeno je Louis Vuitton monogramom plavog cvijeta, jednim od samo dva obojena elementa na brojčaniku.

Drugi obojeni element je Einsteinov ružičasto-crveni jezik. Einsteinova slavna kosa izrađena od čelika proteže se izvan kućišta od 46.8 mm, s jednom posebnom širokom bravom koja je zapravo prikrivena automatska tipka.

Između 340.000 i 450.000 eura

Kada se ta tipka aktivira, četiri animacije oživljavaju na točkiću. Sat Tambour Einstein Automata pruža vrijeme na zahtjev. Nakon što se pramen kose gurne, zaslon otvora blende na čelu se mijenja i prikazuje broj između 1 i 12, označavajući sat.

Tambour Einstein Automata Only Watch
FOTO: onlywatch.com

Model atoma se rotira, a jedna od njegovih valentnih orbitala (koja se razlikuje po lakiranom, šiljastom kraju) pomiče se u odgovarajući položaj na ljestvici od 0 do 60 kako bi se dobile minute.

Procijenjena vrijednost ovog sata je između 340.000 i 440.000 švicarskih franaka (346.870,30 i 448.890,98 eura).