Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

7 recepata za slastice s orasima

orasi

Donosimo vam nekoliko odličnih recepata za slastice s orasime. Vjerujemo da će vam se svidjeti, pa svakako probajte…

Šejk od oraha

Orah ima brojna ljekovita svojstva, pa samim time nije zgorega njime započeti dan. Kao i kod voćnih zdravih doručaka, dobro bi ga bilo promiješati s nekim aktuelnim voćem. Dakle, orahe treba u blenderu pomiješati s bananom, narančinim sokom, jabukom, cimetom, kašikom meda, i po želji ubaciti nekoliko kašičica jogurta. Pa sve dobro izblendati.

Salata s orasima

Očistiti orahe, nasjeći ih na manje dijelove. Oprati salatu, a za nju iskoristiti rukolu, matovilac, zelenu salatu, za malo pikantnosti i listove peršuna i celera, te komorača. Na manje kockice isjeckati sir, dodati različite vrste po želji. Lagano promiješati. Salatu začiniti uljem, octom, biberom, dodati malo šećera ako je gorko.

Pašteta od oraha

[yuzo_related]

Patlidžanu oguliti koru, isjeći je na ploške, posoliti i ostaviti pola sata da iz nje izađe gorčina, te nakon toga staviti na papir za pečenje i peći u pećici oko pola sata na 180 stepeni. Orahe samo nakratko u tavici, bez ulja, popržiti, ubaciti ih u blender s patlidžanom, malo peršuna, bijelim lukom, crvenom paprikom, kašikom maslinova ulja, solju i biberom. Izblendati do kremaste strukture, ako je previše gusto, dodati još malo ulja. Mazati na topli hljeb.

Piletina u umaku od oraha

Pileća prsa dobro istući, začiniti solju, biberom, vegetom, ispeći ih na ulju, te izvaditi u posudu. Na ulje dodati bijeli luk, provrtjeti ga, potom ubaciti grubo samljevene orahe, još malo okrenuti na vatri. Potom dodati vrhnje za kuhanje, zakuhati kratko i dodati malo mlijeka. Začiniti solju, biberom, poslužiti uz piletinu. Ovaj umak jako dobro ide u njoke ili tjesteninu.

Slatke orah okruglice

Pomiješati 30 deka šećera, malo soka jednog limuna i malo njegove korice, 30 deka mljevenih oraha, dva jajeta, dvije kašike likera od naranče ili maraskina i malo rastopljene čokolade. Napraviti konzistentnu smjesu, te rukama oblikovati čvrste kuglice. Uvaljati ih u šećer. Za manju količinu prepoloviti gramaže.

Orasi u ljusci

Za poslasticu koja izgledom nalikuje na orah u ljusci, nabaviti kalupiće okruglog oblika nalik orahu. Za tijesto pomiješati šest deka šećera, 13 deka masla, kašiku kakaa, deset deka mljevenih oraha, 20 deka brašna i vanilin šećer. Promiješati i puniti kalupe obložene maslom i brašnom, te peći na 200 stepeni desetak minuta. Ohladiti.

Kremu pripremiti od 10 deka masla, jednog žumanca, deset deka šećera u prahu, sedam deka mljevenih oraha i kašike ruma. Izmiješati. Kada se tijesto ohladi, kremom puniti jednu polovinu te poklopiti drugom.

Rolat od oraha

Decilitar mlijeka pomiješati s 250 grama šećera i jednim vanilin šećerom, ugrijati na vatri dok se ne otopi, te dodati 100 grama mljevenog keksa, kašičicu ruma, po želji pola kašike cimeta, prethodno rastopljena dva reda čokolade za kuhanje i 250 grama mljevenih oraha.

Miješati dok se ne sjedini, paziti da ne zagori na dnu ili po rubovima posude. Skinuti s vatre, dodati 160 grama masla, ohladiti, staviti na ravnu čistu podlogu, zarolati u rolat. Nepečeni rolat preliti obilato umućenim šlagom i odmah prenijeti u frižider na hlađenje.