Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večernje novine

Papetovo obećanje na odlasku u Pariz: Kada se vratim još jednom ću obući bordo dres

safet susic infobiro ss

Istinski as odlazi u Pariz, želi samo da igra fudbal, ne zaboravljajući ni jednog trenutka da Sarajevo ostaje njegova istinska ljubav kojoj se kani brzo vratiti

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst objavljen 3. januara 1983. godine u Večernjim novinama

Tekst autora M.B. M.BAGIĆ prenosimo u cjelosti:

– Nakon punih deset godina provedenih na Koševu, nakon 300 odigranih utakmica, odlazim u Pariz, sa Sarajevom kao gradom i kao klubom, u srcu – sjetno je pričao Safet Sušić na upriličenom mu oproštaju. Ovo je ipak samo moje doviđenja sredini kojoj mogu zahvaliti za sve ono što sam u fudbalu postigao.

ŽAL ZA PRIJATELJOM

Na okupu »Papetovi« najbliži prijatelji, suigrači. članovi sportskog društva, treneri, novinari … svi oni koii su minulu deceniju proživljavali njegove uspone i padove, sve blistave partije i trenutke krize. Salko Muhić ne krije suze, žal za velikim prijateljem:

– Tolike godine, nija mala stvar. Još uvijek ne mogu shvatiti da »Pape« odlazi. Ali neka, zaslužio je kao čovjek i sportista da na vrhuncu karijere nađe potrebnu sigurnost. Ono što je on trpio u posljednje vrijeme i sve stoički podnijeo… pa to zaslužu je svako divljenje. Na Koševu će za njega uvijek biti mjesta.

Safet Sušić važi kao čovjek koji malo govori. Neki kažu, i nerado. Ali. raspričao se. U svakoj riječi osjeti se njegova psihička rasterećenost. »Mundijal « i sve oko njega su prošlost.

– Treba se priviknuti. Pariz je grad radosti i života. Ali, interesuje me samo fudbal, želim dokazati da nisam zaboravio igrati, želim se odužiti divnim ljudima koii su vjerovali da me kruti propisi neće spriječiti da ne dođem.

– Već ste debitovali za Paris Sen Žermen?

– I tih pola sata su me uv jerili u svu snagu francuskog fudbala. Za njega žive fudbaleri, publika, štampa. Za njih se tamo igra. Bez mnogo taktike i šablona, sa puno mašte. Svi traže samo gol. Takva igra upravo meni odgovara.

– Ne bojite se trojice čuvara, »flastera«?

– Ne pamtim kada sam imao potpune bazične pripreme. Fizički spreman ne strijepim ni od najboljeg čuvara. Osim toga, Francuzi su konstitucijom lagani pa će mu u »cugu« biti teško zadržati – već se Sušić vidi u starom izdanju.

Sa fudbalske scene odlazi velemajstor. Igrač koji je godinama oduševljavao sve istinske poklonike sporta u Beogradu, Zagrebu, Splitu, Nišu, Mostaru, Sarajevu … igrač kojeg će pamtiti Italijani, Argentinci, Rumuni…

PLAVI DRES SVETINJA

– Imaću dovoljno snage da po povratku iz Pariza još jednom obučem bordo dres i nastavim svoj dug prema klubu, navijačima i prijateljima – ne krije svoje želje Safet Sušić.

– Reprezentacija?

– Dvadeset pet utakmica nije malo, ni 11 golova. Nisam otišao sam, plavi dres za mene je uvijek bio i ostao svetinja. Bilo kojem selektoru i treneru, uvijek ću biti spreman odazvati se. Za posljednje neuspjehe okrivljeni smo nas nekolicina. Kao da smo mi jugoslovenski fudbal. To je ipak i nesvjesno priznavanje naših vrijednosti – ovdje je »Pape« čak malo i povisio ton.

Nova 83. biće siromašnija za dvojicu asova, Safeta Sušića i Vladimira Petrovića. Odlaze, priznali oni to ili ne, uvrijeđeni.

– Kratak boravak vani sigurno će nam vratiti izgubljenu vjeru u dobrotu našeg fudbala. Ostaje nam u obavezi da se vratimo i počnemo ispočetka. Šta ćete, takav je sport – jetko priznaje Safet Sušić.

(NE)OČEKIVANO SUŠIĆ I DALJE NA KOŠEVU!?

Po svemu sudeći. Sušić će i dalie igrati na Koševu! Ne kriju ovu želju ni fudbalski klub Sarajevo, ni stariji Sušić Sead. I jedna i druga strana međutim, čekaju. Šta?

– Igrački kvalitet Seada Sušića su neosporni. Sigurno da bi on dobro došao našem timu na proljeće. Bio bi to i novi magnet za gledaoce – kaže direktor Vujović.

– Šta kaže Sead?

– U pitanju je obeštećenje mom bivšem klubu, belgijskom Molenbeku. Radi se o stotinjak starih miliona, možda i manje. Svakako da bih želio karijeru završiti u Sarajevu za koje sam istinski vezan. Vjerujemo da će klub i pored teškoća u kojima se nalazi, pronaći načina (i sredstava), da angažuje Seada Sušića. U trenutku kada nekolicina iskusnih igrača odlazi, i kada su pojačanja, i to kvalitetna, neophodna.

A na Koševu u prvom kolu gostuje Crvena zvezda. Treba li nešto dodati?

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.