Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista
Kako su se sa nedostatkom vode suočila dva velika grada Tuzla i Sarajevo otkrivamo u zajedničkoj priči portala RTV Slon i Fokus.ba

Suša koja je ovog ljeta preovladavala u većem dijelu BiH dovela je do pada vodostaja, a mnoga izvorišta su presušila. Zbog toga se većina građana susrela i sa problemom vodosnabdijevanjem, a neki su bili prisiljeni i na redukciju vode. Kako su se sa nedostatkom vode suočila dva velika grada Tuzla i Sarajevo otkrivamo u zajedničkoj priči portala RTV Slon i Fokus.ba. 

Zbog velikih suša Tuzla se po prvi put, 18 godina nakon zadnjih redukcija, susrela sa tzv. prigušenjem sistema, kako su nadležni nazvali prekid vodosnabdijevanja u noćnim satima. 

Prigušivanje sistema

„Mi smo morali uvesti prigušivanje sistema kako bi obezbijedili svima da imaju ravnomjerno i kontinuirano vodosnabdijevanje onaj period“, rekao je Esad Hasanović, rukovodilac distribucije vode u JKP ”Vodovod i kanalizacija” Tuzla.

Esad Hasanovic
FOTO: RTV Slon
Esad Hasanović

Iz tuzlanskog Vodovoda kažu da se zahvaljujući postrojenju za interventno vodosnabdijevanje, Tuzla ističe u odnosu na druge gradove koji se bore s nedostatkom vode. 

„ Mi smo obnovili prije godinu dana kompletnu jednu limebransku liniju od 100 sec/l koja je pokazala puni efekat u ovim danima, što znači da je radila sa 94/5 litara i dala je izvanredne rezultate, tako da investicija koja je koštala blizu tri miliona KM pokazala se puno opravdano, jer da nije bilo tog postrojenja sigurno bi i u Tuzli bilo određene vrste redukcije“, navodi Aid Berbić, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla. 

Aid Berbic
FOTO: RTV Slon
Aid Berbić

Sa sličnim problemima susreli su se i građani Sarajeva. No, osim suše, dotrajala infrastruktura i povećana potražnja vode doveli su do toga da prigušenje sistema vodosnabdijevanja bude neizbježno. 

„ 50-70 godina starosti je vodovodni sistem. Nešto je kroz projekte VIK rekonstruisano ali to je veoma mala metraža zamijenjena a to je problem broj dva zato što imamo visoke gubitke zbog starosti i stanja stroja instalacija“ , istakao je Adnan Šerak, izvršni direktor za kanalizacioni sistem u KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo.

Adnan Serak
FOTO: RTV Slon
Adnan Šerak

Izgradnja rezervnog bazena

U sarajevskom Vodovodu rješenje vide u izgradnji rezervnog bazena. Ističu da je to dugoročni, odnosno generacijski projekat, stoga im je potrebna pomoć nadležnih, koju bi uskoro mogli i dobiti. 

„ Mi smo trenutno u drugoj polovini tranše kredita i nama je želja da obnovimo što veći broj kilometara vodovodne mreže kako bi se ti kvarovi prevenirali, kako bi se ta curenja zaustavila“, rekao je Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Bojan Bosnjak
FOTO: RTV Slon
Bojan Bošnjak

No, ono što je zajedničko ovim gradovima i čime su zadovolji predstavnici oba vodovoda jeste kvalitet i ispravnost vode koju isporučuju građanima. 

„Mi smo dali nalog da naša Služba koja se bavi ocjenom kvaliteta vode vrši dodatne analize svakodnevno kako bi bili sigurni da građani grada Tuzle dobijaju ispravnu vodu za piće, tako da nijedan nalaz koji je rađen a radili smo između 10-15 svaki dan, nije pokazao da je kvalitet vode ispod norme koju propisuje Zavod za javno zdravstvo, odnosno koje su propisane uredbama o pitkoj vodi“, kazao je Aid Berbić, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla.

Svakodnevna testiranja

„Mi svakodnevno radimo testiranja sa 30 određenih lokacija, testiranje vode. Pored toga imamo eksterne laboratorije koje testiraju tu vodu. Smatramo da naša laboratorija poredeći sa regionom je u vrhu ljestvice i na osnovu svih analiza voda je potpuno ispravna za piće“, dodaje Adnan Šerak, izvršni direktor za kanalizacioni sistem u KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo.

I to je, slažu se iz oba Vodovoda i najvažnije – da građanima uvijek mogu omogućiti pitku vodu. Oba grada rade na održivim rješenjima, uključujući obnovu starih cjevovoda. 

Nastojanja su i da uvijek imaju redovnu distribuciju vode sa što manje prekida, jer kako su i istakli, bez kvalitetne i dostupne vode, ekonomski razvoj i napredak društva bili bi ozbiljno ugroženi.