Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udruženje "renesansa"

Priča o hrabrim ženama sa “liste smrti”: Nas može shvatiti samo onaj ko je prošao kroz šta i mi prolazimo

Zamislite kakva je šok za jednog pacijenta kada dovede svoj organizam ured i može primiti kemoterapiju i onda dođe na kliniku i na klinicu mu kažu da u stvari terapiju ne može primiti jer lijeka nedostaje

Udruženje Renesansa je udruženje osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke osnovano prije 25 godina, tačnije 8. maja 1999. godine.

Kroz Udruženje je do sada prošlo preko šest hiljada članica, odnosno poreko šest hiljada oboljelih žena.

“Pored problema koji imamo već godinama a to je problem sa Fondom solidarnosti, odnosno sa listama čekanja, odnosno kako to pacijenti s pravom nazivaju listama smrti, trenutno imamo i gorući problem sa deficitarnim citostaticima. Taj problem se ponavlja periodično svake godine, barem par puta u toku godine”, kaže za Fokus TV Enida Glušac predsjednica Udruženja Renesansa.

“Zamislite kakva je šok za jednog pacijenta kada dovede svoj organizam ured i može primiti kemoterapiju i onda dođe na kliniku i na klinicu mu kažu da u stvari terapiju ne može primiti jer lijeka nedostaje”.

Kroz ovako tešku bolest nijedna žena ne bi trebala prolaziti sama.

zene udruzenje renesansa
FOTO: D. Begović / Fokus.ba
Udruženje Renesansa je udruženje osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke osnovano prije 25 godina

“Bez obzira koga mi imamo kod kuće, koga mi imamo u svom okruženju, istinski nas može shvatiti samo onaj ko je prošao kroz šta i mi prolazimo, a to je žena koja je prošla kroz liječenje karcinoma dojke ili nekog drugog malignog oboljenja”, kaže Enida.

Imela Kašimović, članica je Udruženja renesansa, oboljela o karcinoma dojke. I nije jedina u svojoj porodici.

udruzenje renesansa zene
FOTO: D. Begović / Fokus.ba

“Kod mene je specifična situacija, kod mene je i mama oboljela od krcinoma i moja sestra i ja. Moja sestra je bila na listi čekanja. Nažalost, Amila je taj lijek čekala i dočekala, ali kasno. Ona je prošle godine izgubila svoju bitku”, ispričala nam je Imela.

Pogledajte priču o hrabrime ženama koje se ne predaju…