bagel
bagel
“Upoznali smo se u New Yorku, zaljubili smo se u New Yorku, volimo sve iz tog grada. Definitivno volimo bagels. Spojili smo ove dvije stvari i donijeli ih u Sarajevo da i drugi mogu da uživaju.”
Ovako svoju priču počinju supružnici Meli Salihagić i David Login koji su u Sarajevo došli prije nekih četiri i po godine. Razmišljali su šta da pokrenu u Sarajevu i krenuli su sa projektom “NYC BAGEL”.
“Bagel je pecivo koje je okruglo sa rupom u sredini. U isto vrijeme je i jednostavno i komplikovano. Sastoji se od pet vrlo jednostavnih sastojaka, a sve radimo bez aditiva. Pokušavamo da dodajemo što kvalitetnije sastojke. Tako na primjer umjesto kuhinjske soli stavljamo himalajsku rozu ili morsku sol”, kaže nam Meli.
“Valjanjem tijesta” bavi se njen muž David, a ističe da sve prave tradicionalnom tehnikom.
“Sarajevo je sjajno mjesto sa odličnim ljudima. Ovo je mjesto gdje možete lijepo živjeti, raditi ono što volite i kreirati nešto novo”, govori nam David.
A kako se tačno pravi originalni bagel iz New Yorka, pogledajte u našem video prilogu.