poslastica
poslastica
Baklava je neizostavan dio svih proslava u BiH. Danas se ova poslastica u našoj zemlji pravi na razne načine, a da tradicionalni način pravljenja baklave ne ode u zaborav potrudila se porodica Tulek. Majka Bedrija svoje iskustvo prenijela je na sina Vehida, te su od proizvodnje baklave napravili porodični biznis.
“Pravimo proizvod koji je zaboravljen. Riječ je o baklavi koja se pravi po receptu koji je u mojoj porodici preko 200 godina. To je džandar baklava, klasična sarajevska baklava i ružica. Prepoznatljivi smo po tome što je riječ o autohtonom bosanskom receptu”, kaže nam Bedrija
Bedrija i Vehid u porodičnoj kući u Sarajevu proizvode baklavu na tradicionalan način, bez upotrebe mašina, u šta su se uvjerile i naše kamere. Poput mnogih mladih ljudi u našoj zemlji i Vehid je imao problema za zaposlenjem, te se odlučio na hrabar korak i pokušao vlastitim trudom, radom i zalaganje unaprijediti porodični posao.
“Na samom početku pokušao sam biti drugačiji od drugih kako bih ostvario uspjeh. Prva stvar koju sam učio je razvijanje, kako bi se dobila kvalitetna jufka. Kada smo krenuli u posao iskoristili smo i mogućnost reklamiranja preko interneta. Dobili smo nove kupce, koji su bili zadovoljni”, kaže nam Vehid.
Nadaju se da će nastaviti sa širenjem ovog porodičnog biznisa, te da će se vremenom otvoriti i nova radna mjesta.
Mnogi ovaj kolač svojataju, a Bedrija nam je za kraj otkrila čija je zapravo baklava.
“Ona nije ni muslimanska, ni katolička, ni srpska. Ona je isključivo bosanska”, kaže Bedrija.
O svemu opširnije pogledajte u video prilogu.
“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“