Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

Triptih konstitutivne iracionalnosti

“Svima je on valjao, pa i sebi, a cijeniće to Šabići, Dejčići, Trnovo i Delijaš”

Počitelj

Štovani prijatelji, dame i gospodo,

čast mi je i zadovoljstvo što ste me pozvali i dodijelili tu čast da otvorim ovaj most i dionicu autoputa, ali mi fakat nije jasno koji kurac ja radim na ovom mostu, tj. što ga otvaram. Znate kada bi mi u Hrvatskoj pustili nekoga iz druge države da nam otvori nešto, pa makar i most? Nikada, osim ako bi sve sam platio i još dao 10% podsticaja. Nije ni čudo što vas zovu glupim Bosancima i Hercegovcima. Kao što znate, kod nas trenutno u Hrvatskoj nema nikakvih izbora i moji domaćini su mi upropastili dva radna dana da bi Srbima i Bošnjacima pokazao ko je gazda u ovom dijelu Hercegovine.

No dobro, ja kao Hrvat sam ponosan na svaki novi most, pa i Stari, koji izgradi se i ne porušimo, pogotovo što nismo dali ni jedan cent za njegovu izgradnju niti imali suđenje povodom toga. Mostovi spajaju ljude, ali mi nismo ljudi, mi smo Hrvati i ovaj most će spojiti Hrvate od Save do Jadranskog mora i dovesti nam jednog dana gomilu turista koje svake godine deremo kao papke. Naravno, turisti imaju pare, a ne vjeru i naciju i svi ste dobrodošli na naše more.

I na kraju želim da vam poručim nismo mi skupi, kako se ovog ljeta pričalo, nego ste vi siromašni ili kako se to u Sarajevu kaže kokuzi.

Banjaluka

Postoje indicije da je banjalučki Borac podlegao „mekoj moći“ i izgubio utakmicu na penale od budimpeštanskog kluba Ferencvaroš. Ne postoji fudbalski stručnjak, vještačka inteligencija ili golman koji može da da racionalno objašnjenje ponašanja domaćeg golmana na pomenutoj utakmici ili načinu kako su crveno-plavi fudbaleri izvodili penale.

Ostaje nedoumica da li je ta „meka moć“ došla direktno iz Rusije ili Mađarske. Kao što dobro znamo, trenutna vlast u Mađarskoj je svojom autohtonom politikom i sistemom vrijednosti veoma bliska Moskvi i postoji realna šansa da je poslije prvog produžetka predsjednik Dodik „zamoljen“ da zamoli naše igrače da se malo opuste i puste i gostujuće igrače da malo igraju. Realno, šta ćemo mi u dekadentnoj Evropi, pa makar i sa fudbalskom ekipom?

Druga verzija je takođe vrlo moguća, a to je da je predsjednik Mađarske zaprijetio obustavom isporuke motokultivatora, kombajna, traktora i ostalog poljoprivrednog hardvera u Republiku Srpsku, u slučaju da Ferencvaroš izgubi u Banjaluci. Mudri predsjednik Republike Srpske je sabrao dva i dva i skontao prioritete. U našu odbranu je potegao argumente da je Borac poveo autogolom i da je to vođstvo neplanirano i nametnuto od nesposobnih odbrambenih igrača mađarskog tima i da naši napadači sa tim nemaju veze. On se izvinio predsjedniku Orbanu i utakmica je izgubljena.

Sarajevo

Gradonačelnik federalnog Trnova Ibro Berilo, koji je trenutno opravdano odsutan sa posla, odlučio se za potpuno novi vid predizborne kampanje. Njegov „izborni štab“ će vjerovatno odlučiti da ne ide na mitinge, a vrlo vjerovatno neće koristiti ni društvene mreže. Debate na kojima će učestvovati neće se javno prenositi. Djelovaće u vrlo skučenom prostoru.

Ovo je potpuno inovativan pristup predizbornoj kampanji, gdje u prvom planu neće biti sam kandidat, već njegova djela. Od Trnova, preko Bjelašnice, Treskavice i Igmana, oko 2900 stanovnika ove opštine ocijeniće dosadašnji rad načelnika Opštine, kako za njih tako i za sebe, a nije da se nije radilo. Bjelašnica i Igman se ne daju prepoznati, to se asfaltira, betonira i u visinu i u širinu, a sve pod geslom „ambrozija go home“.

Istina će poput fontane na Bjelašnici osvijetliti umove glasača i privući ih Berilu, kao što to čini svjetlost crnim leptirima. Šanse za pobjedu gradonačelnika su velike jer se ne očekuje veliko oSIPAnje glasačkog tijela, bez obzira na trenutni položaj predsjednika Opštine.

Svima je on valjao, pa i sebi, a cijeniće to Šabići, Dejčići, Trnovo i Delijaš.