Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

O Srebrenici 11. jula 2024. godine u Republici Srpskoj

Što se tiče medija iz Republike Srpske, skoncentrisaćemo se na tri dnevne novine i analizirati kako su one izvještavale o tome šta se dešavalo u Potočarima tog 11. jula 2024. godine

Svakog 11. jula Republika Srpska, kao i mediji, na poseban način se odnosi prema onome što se tog dana dešava u Srebrenici, tačnije u Potočarima.

Pošto ne mogu da ignorišu u potpunosti taj događaj, onda o njemu pišu malo i biranim riječima.

Počećemo od vlasti, pa ćemo prenijeti šta je Milorad Dodik tog dana napisao na X-u, a to su uredno prenijeli skoro svi mediji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

dodik srebrenica
Foto: Screenshot/ X

Nadam se da ste toliko pismeni da vam čitanje ćirilice ne predstavlja problem, zato malo vježbe nikad na odmet.

Kao što vidimo, predsjednik Republike Srpske, u stilu nekog ocvalog hipika, poziva na mir, dostojanstvo, saosjećanje i poštivanje žrtava, što nekoga ko ne prati njegovu politiku može da zavara i da pomisli da se radi o humanisti, a ne o vodećem negatoru genocida u Srebrenici u Republici Srpskoj.

Što se tiče medija iz Republike Srpske, skoncentrisaćemo se na tri dnevne novine i analizirati kako su one izvještavale o tome šta se dešavalo u Potočarima tog 11. jula 2024. godine.

Ako ste slučajno ranom zorom sjeli u neki kafić i dočepali se štampanog izdanja dnevnih novina, iz sadržaja naslovnih strana niste mogli zaključiti da se bilo šta važno dešava tog dana u Potočarima niti da je taj 11. jul i po čemu važan.

Jednostavno rečeno, komomoracija u Srebrenici je potpuno ignorisana. Znam, sada ćete vi reći – to nije nikakva nova vijest jer je prošlo 29 godina od tada, ali se postavlja pitanje da li je moralno jedan takav događaj iskulirati?

Na kraju krajeva, kako će se o tome informisati mladi Srbi i ostali ako ne iz medija.

Foto: Screenshot

Naravno da ova analiza nije stala samo na naslovnim stranama, već smo sačekali da vidimo šta će mediji na svojim portalima pisati o dešavanjima u Srebrenici.

Poćemo od EuroBlica i jedne vijesti o tom događaju.

„U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas je obilježena 29. godišnjica stradanja Bošnjaka u tom gradu. U sklopu obilježavanja održana je komemoracija, a zatim i sahrana 14 identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava.

Komemoracija ovim povodom održana je u Fabrici akumulatora, a vjerski obred, prije sahrane, vodio je reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. – Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti mjestom mira i suživota svih ljudi. Zagledajmo se u bijele nišane, to su uskličnici koji nas opominju. Ono što vidimo ispred nas je podsjetnik šta nas čeka ako ne budemo brinuli o sebi – poručio je Kavazović.

Na komemoraciji u Potočarima bili su prisutni brojni zvaničnici iz BiH i inostranstva. Među prisutnima našli su se američki ambasador u BiH Majkl Marfi, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar odbrane BiH Zukan Helez, kao i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak. Osim njih, u Memorijalni centar stigao je i palestinski novinar Motaz Azaiza. Komemoraciji je prisutvovao i Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.“

EuroBlic je uspio da u ovoj kratkoj vijesti nijednom ne spomene riječ genocid, da ne spomene haške presude i ko je odgovoran za taj zločin.

Nezavisne novine imale su nešto duži tekst.

„SREBRENICA – Na mezarju Memorijalnog centru Srebrenica danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci 14 bošnjačkih žrtava proteklog rata u BiH.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić, rođen 1978. godine, a najstarija žrtva je Hamed Salić, rođen 1927. godine.

U Srebrenici je juče održana komemoracija, sa koje je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić pozvao prisutne da budu hrabri na ovaj dan i pričaju slobodno i otvoreno.

Enver Kandžetović, koji je izgubio dva brata, kao i brojne članove porodice, ističe da su prizori iz Potočara tužni i bolni.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović položio je cvijeće na spomenik u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Kako je kazao, osim što će danas u Potočarima biti održana komemoracija, prvi put će u sjedištvu Ujedinjenih nacija u Njujorku takođe biti održana komemoracija.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Marfi, nakon što je juče u Potočarima odao počast žrtvama, rekao je da je izuzetno važno da se prihvati istina o onom što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine.

I Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, juče je posjetio Potočare i u prostoru bivše Fabrike akumulatora odao počast za 14 žrtava.

‘Nakon 29 godina, mi smo danas u mogućnosti da oplakujemo i odajemo počast onima koji su izgubili živote’, rekao je Šmit.

U međuvremenu, odbornici srpske nacionalnosti su, takođe juče, dostojanstveno, minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice u proteklom ratu u BiH, dok su bošnjački ponovo bojkotovali komemorativnu sjednicu Skupštine opštine.

Zajedničko odavanje počasti žrtvama obavljeno je povodom obilježavanja 32 godine od stradanja Srba i 29 godina od stradanja Bošnjaka iz ove lokalne zajednice.

Potpredsjednik Skupštine opštine Miloš Milovanović koji je predsjedavao komemorativnom sjednicom rekao je da se odaje počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice i da mu nije jasno da neko može bojkotovati ovakav skup jer svaki razuman čovjek treba da se moli za njihove duše, za mir, toleranciju.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da mu nije poznato zbog čega bošnjački odbornici bojkotuju komemorativnu sjednicu i ne izražavaju poštovanje prema žrtvama.“

Da ne griješimo dušu, prenijeli su i izjavu Usame Zukorlića, predsjednika Stranke pravde i pomirenja i ministra u Vladi Srbije: „Svake godine sam u Srebrenici. Stavovi naše stranke, našeg pokreta su u tom duhu, kako već i znate. Srebrenica je najbolnija riječ za Bošnjake i danas trebamo biti u duhu te boli i ponašati se u tom duhu. U ostalim danima možemo praktikovati politiku.”

I Nezavisne novine su uspjele da u nešto dužem tekstu od EuroBlica nijednom ne spomenu riječ genocid, haške presude i ko je odgovoran za taj zločin.

Glas Srpske je taj dan objavio četiri teksta o dešavanjima u Srebrenici i nećemo ih prenosti u cijelosti jer bi to bilo predugo, ali se posebno ističu dva teksta. Prvi tekst pod nazivom „Počela komemoracija u Memorijalnom centru Potočari“ je baš informativan. Tu možemo pročitati:

• „Rezolucija u GS UN je usvojena sa 84 glasa ‘za’ i 87 glasova zemalja članica koje su bile ‘protiv’ ili ‘suzdržane’.

• Dan žalosti povodom zločina u Srebrenici na snazi je samo na teritoriji Federacije BiH, dok oko proglašenja žalosti na teritoriji BiH u Savjetu ministara nije postignut konsenzus.

• Komemoraciji prisustvuju i Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, i predstavnici stranaka u Federaciji BiH iz vlasti i opozicije, kao i predstavnici Islamske zajednice…

• ‘Živimo s onima što u ratu puškama i tenkovama nisu uspjeli da završe, pokušavaju danas. Teško je, ali valja izdržati’, naveo je Izetbegović.

• U Srebrenici je do sada, prema nekim statistikama, sahranjeno više od 8.000 žrtava, ali taj broj osporava Republika Srpska iz koje se ukazuje da među sahranjenima ima i spomenika sa imenima ljudi koji su živi.

• Nezavisna međunarodna komisija, predvođena čuvenim profesorom Gideonom Grajfom, je ranije usvojila izvještaj u kojem se navodi da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.“

Kao što vidimo, Glas Srpske se baš zadao da Srbima prenese „kompletnu“ informaciju o „genocidu“ koji ustvari nije genocid i za razliku od drugih medija, on nije ignorisao događaj, nego je patriotski ukazao na sve manjkavosti te interpretacije, dajući nam informacije koje su u skladu s interpretacijom vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji.

Na kraju nas je u drugom tekstu Glas Srpske podsjetio i da je prije devet godina pokušan atentat na Aleksandra Vučića, a tekst se završava riječima ministra Vulina: „Krivce za pokušaj ubistva Aleksandra Vučića treba tražiti u organima koji su trebali da zaštite premijera Srbije. Tog dana Vučić nije izgubio obraz, ali njegovi domaćini jesu.“

To vam je taj poseban odnos koji mediji u Republici Srpskoj njeguju prema 11. julu i Srebrenici.