Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Panjeta

Izgori 2024.

Iz Vlade FBiH su i 2021. godine saopćili kako se “kreće u nabavku dva aviona air tractora i dva helikoptera za gašenje požara”, ali ipak se ne kreće – ni njih nismo vidjeli na nebu iznad BiH. Čak se izjalovila i ideja iz 2022. godine da se za potrebe gašenja požara iznajme letjelice i posade iz Španije

Kada sam prije 20-ak godina za “Start BiH” radio reportažu iz jednog od hercegovačkih gradova uz granicu s Hrvatskom, posjetio sam i lokalnu vatrogasnu jedinicu u kojoj sam zatekao pet vatrogasaca u šorcevima i prastaro vatrogasno vozilo na klocevima. Rima slučajna.

I to ljeto su Hercegovinom harali požari, a komandir jedinice otkrio mi je i provjerenu taktiku spašavanja ljudi i dobara koju su uspješno primjenjivali nekoliko godina: “Pripremili smo crijeva i hidrante ako slučajno koja iskra padne prema gradu, sjeli u dvorište, gledali prema vrhu brda i čekali da požar pređe u Hrvatsku, pa da dođu njihovi kanaderi i sve skupa ugase.”

Nažalost, 20 godina poslije, situacija nije mnogo bolja. Osim dvije helikopterske posade Oružanih snaga BiH i helikoptera Servisa RS, BiH na raspolaganju nema ozbiljnije letjelice koje bi mogle brzo i efikasno ugasiti požare širih razmjera i na velikom broju lokaliteta.

Sladićevo upozorenje

I to nikoga pretjerano ne brine, osim one koji žive u blizini požarišta i svake godine se sami, i uz pomoć ne baš najbolje opremljenih lokalnih vatrogasnih jedinica, bore s vatrenom stihijom spašavajući imovinu i goli život.

Još početkom maja meteorolog Nedim Sladić je analizirajući prognoze Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) upozorio na povećanu vjerovatnoću toplijeg ljeta u odnosu na višegodišnji prosjek i sa čestom pojavom toplotnih valova koji za sobom nose požare, uz pitanje koliko spremnih kanadera imamo u slučaju da bude požara.

Ni jedan, druže Nedime, replicirao mu je potpisnik ovih redova, uz 0 air tractora o čijoj se nabavci govori još od 2011. godine. Ali zato, prema BIRN-ovoj bazi, imamo 11.693 službena vozila ukupne vrijednosti oko 30 miliona, na čije se održavanje godišnje troši skoro 500.000 maraka! Nabavka kanadera, s obzirom na njegove specifičnosti i cijenu, nije realna, a prema mnogim stručnjacima, ni potrebna, ali su zato air tractori AT-802A Fire Boss ocijenjeni kao idealni za gašenje požara na našim područjima.

O njihovoj nabavci govori se još od 2011. godine kada je potreba za letjelicima za gašenje požara utvrđena u Studiji “Gašenje požara otvorenih prostora FBiH korištenjem zračnih snaga”.

Studiju je iste godine prihvatila Vlada FBiH koja je 2013. Civilnoj zaštiti naložila konačne mjere za nabavku letjelica za gašenje požara, a potrebu za nabavkom letjelica potvrdilo je i Vijeće ministara BiH usvojivši Studiju “Gašenja šumskih požara u Bosni i Hercegovini” 2014. godine. Prođe otad deset godina… Vlada FBiH je čak 2022. godine za nabavku tri air tractora izdvojila sredstva od 30 miliona maraka (taman koliko koštaju službena vozila), za čije bi godišnje održavanje, prema spomenutoj studiji iz 2014, koštalo oko 160.000 maraka godišnje. Vatrogasci na terenu još nisu dočekali njihovu zračnu podršku, jer nikada nisu ni nabavljeni.

Gdje su air tractori?

Iz Vlade FBiH su i 2021. godine saopćili kako se “kreće u nabavku dva aviona air tractora i dva helikoptera za gašenje požara”, ali ipak se ne kreće – ni njih nismo vidjeli na nebu iznad BiH. Čak se izjalovila i ideja iz 2022. godine da se za potrebe gašenja požara iznajme letjelice i posade iz Španije.

U međuvremenu, kanaderi iz Hrvatske redovno su se uključivali u pomoć u gašenju požara u BiH, u pomoć su dolazila i tri air tractora iz Crne Gore, a kako stvari trenutno stoje, vrlo je izgledno da će nam pomoć biti potrebna i ovog ljeta jer, Sladić je i ovaj put bio u pravu, samo ga po običaju nisu čuli oni koji su trebali.

Jebo vas rat!

Almir Panjeta


Jebo vas rat!

U momentu nastanka ovog teksta, bjesne veliki požari u mjestu Bačevići kod Mostara, na brdu Križevac u Međugorju i u Stocu na lokaciji Barane, a gori i oko Blagaja. Na lokalitetu Garački podovi i Osmanagina kosa kod Bugojna planulo je oko 50 hektara šume, a vatrogascima ŠPD Šumarija Donji Vakuf i Vatrogasnog društva Bugojno u pomoć je pristigao helikopter Oružanih snaga BiH koji je gasio požar na nepristupačnom i minski sumnjivom dijelu terena.

Početkom maja raspisani su lokalni izbori za 6. oktobar ove godine, a novim pravilima CIK-a najavljen kraj preuranjenim kampanjama i zloupotrebi javnih institucija, striktna zabrana govora mržnje i sprečavanja novinara da obavljaju dužnosti.

Političke svađe

Politički subjekti na sve su se grohotom nasmijali i uglavnom nastavili po svom. Kako u BiH imamo permanentno stanje kampanje, nekako uz požare uvijek kreće i potpirivanje zapaljive retorike, nacionalizma i govora mržnje, čemu svakodnevno svjedočimo, ali se o rješavanju životnih problema slabo ili nikako govori. Valjda se plaše da ih CIK ne kazni…

Igrajte kao curice

Almir Panjeta


Igrajte kao curice

Uspjeli su se posvađati čak i o korištenju ovo malo resursa za gašenje što imamo, pa smo imali situaciju da se vodi rasprava o tome da li prvo pozvati na korištenje helikoptere Oružanih snaga BiH, ili helikoptera iz Srbije (iako za sve postoje jasni propisi i procedure), dok je na terenu kod Gacka bjesnio požar s kojim su se borili lokalni vatrogasci, stanovništvo i helikopter Servisa RS.

Dugotrajna suša, kako je još u maju prognozirano, pogodovala je razvoju požara, a prema trenutnim prognozama, ozbiljnije kiše neće biti ni narednih 10-15 dana, novi toplotni val očekuje nas već iza 5. augusta, a najefikasniju protupožarnu taktiku proteklih godina – koja se zasniva na čekanju padavina koje će riješiti stvar, vjerovatno neće biti moguće provesti. Nego, vidjeste li ono otvaranja Olimpijade u Parizu…